Nový rekordní seskok ze stratosféry

30. říjen 2014

Viceprezident firmy Google Alan Eustace seskočil v pátek 24. října s padákem z výšky 41 425 metrů a překonal tak o zhruba 2400 metrů dva roky starý rekord Rakušana Felixe Baumgartnera. Jeho výkon ale je pozoruhodný ještě z jiných hledisek.

Eustace především neměl při stoupání vzhůru k dispozici pohodlnou uzavřenou kabinu, ve které by se mohl postupně k seskoku připravovat, tak jako Felix Baumgartner. Eustace vystoupal vzhůru pouze ve svém skafandru, připevněném zespodu pod stratosférickým balónem, který byl naplněný héliem. Bez úprav potom ve stejném skafandru seskočil ze stratosféry na zem. Úspěšný pokus se odehrál u městečka Roswell v Novém Mexiku.

Jeho dokonale izolující skafandr od firmy ILC Dover, která také dodává skafandry agentuře NASA, musel nejdříve odolat kombinaci velmi nízkého tlaku vzduchu a dosti nízkých teplot ve stratosféře a později při pádu až nadzvukovou rychlostí musel naopak při intenzivním tření o stále hustší vzduch odolat teplotám velmi vysokým. Paradoxně však hrozilo Eustacemu přehřátí spíše během dvouhodinového výstupu, kdy jeho tělo vyvíjelo tepelný výkon, který nemohl být kvůli izolaci a okolnímu řídkému vzduchu prakticky vůbec odváděn do okolí (jeho tělo bylo tepelně izolováno od okolí skoro jako v termosce). Proto se Eustace během dlouhého výstupu nesměl téměř hýbat, aby se ve skafandru o hmotnosti 180 kilogramů nepřehřál. Samotný seskok pak trval jen asi 15 minut (pád s malým stabilizačním padáčkem jen 4,5 minuty), poté, co se Eustace oddělil od balónu pomocí výbuchu malé nálože.

StratEx Team připravuje Alana Eustacea na vzestup stratosférickým balónem

Zatímco Baumgartnerovi bylo v době jeho seskoku 43 let, Alan Eustace oslavil letos už 57 let. Oba dva „stratonauti” během volného pádu překonali rychlost zvuku za vytvoření aerodynamického třesku, přičemž Alan Eustace dosáhl maximální rychlosti 1322 km/h (Baumgartner 1357,64 km/h). Technickou podporu a asistenci poskytla Eustacemu firma Paragon Space Development Corporation, která v současnosti připravuje turistické lety do podobných výšek, avšak v komfortní hermetizované gondole balónu. Při samotném letu a seskoku pomáhal stratonautovi speciální Paragon StratEx Team. Eustace dosedl na zem asi 110 kilometrů od místa startu.

Zdroje: Space.com, IO9, New York Times, Paragon StratEx Team, Telegraph, Wikipedia

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio