Nový rok už oslavili ve východní Asii, Austrálii a Tichomoří

Nový rok 2016 už oslavili v Tichomoří, východní části Asie a Austrálii. Největší oslavy podle očekávání vypukly v australském Sydney, ale také například v Tokiu a Pekingu. Vůbec jako první přivítali příchod roku 2016 obyvatelé Samoy a Vánočního ostrova. Kvůli časovému posunu už v 11 hodin středoevropského času.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítání roku 2016 - ohňostroj na nejvyšším mrakodrapu v Tchaj-peji

Vítání roku 2016 - ohňostroj na nejvyšším mrakodrapu v Tchaj-peji | Zdroj: Reuters

O hodinu později se rozzářily ohňostroje nad Novým Zélandem, za další hodinu na ruském Dálném východě. Ve 14.00 středoevropského času slavili v jihovýchodní Austrálii. O dvě hodiny později se s novoročním přípitkem připojili v Japonsku a v Koreji, o další hodinu později v Číně.

V Sydney si velkolepý ohňostroj nenechalo ujít podle odhadů víc než jeden a půl milionu lidí. Podle agentury DPA se náklady na pyrotechnickou show vyšplhaly na 4,7 milionu eur, tedy asi 127 milionů korun.

V Japonsku se o půlnoci místního času rozezněly zvony, zatímco miliony Japonců navštěvovaly místní chrámy a svatyně, aby se pomodlily za štěstí, zdraví a úspěchy v novém roce. Z tokijské televizní věže byly vypuštěny tisíce balónů. V Jižní Koreji slavily tisíce lidí také u hranice se Severní Koreou, aby zopakovaly přání a naději na opětně sjednocení Korejského poloostrova.

V čínské metropoli Pekingu vypukly oslavy Nové roku poblíž historického Zakázaného města. Státní televize vysílala v přímém přenosu slavnostní galavečer na novém národním stadionu.

Vítání roku 2016 - z tokijské televizní věže vzlétly tisíce balónů | Foto: Reuters

Statisíce lidí budou slavit i na newyorském Times Square, v Berlíně mezi Braniborskou bránou a Vítězným sloupem, V Londýně na Trafalgarském náměstí či na slavné pláži Copacabana v brazilském Riu de Janeiro.

Kvůli teroristickým hrozbám však budou silvestrovské veselí na mnoha místech světa doprovázet zvláštní bezpečnostní opatření, mimo jiné ve Francii, Bruselu, Moskvě či New Yorku.

Evropská města před oslavami nového roku posilují bezpečnostní opatření

Číst článek

Mimořádná bezpečnostní opatření doprovázejí i silvestrovské oslavy v Londýně. Jejich program ale úřady nijak neomezily. V centru britské metropole tak nejspíš příchod nového roku znovu oslaví stovky tisíc lidí.

Rusové omezili tradiční novoroční výlety do zahraničí. Většina jich bude příchod roku 2016 slavit doma. Ruské ministerstvo zahraničí nedoporučilo cesty do zahraničí kvůli bezpečnosti. Pro Rusy je navíc velmi nevýhodný propad kursu rublu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O oslavách Nového roku v Moskvě informoval zpravodaj Martin Dorazín

Silvestrovské oslavy v brazilském Riu de Janeiru budou ještě velkolepější než obvykle. Připomenou mimo jiné 100 let od první nahrávky samby. Ohňostroj je ovšem vymyšlený tak, aby oslavil vstup do olympijského roku.

Nejdéle si na novoroční přípitek počkají lidé na souostroví Americká Samoa, kde Nový rok nastane až v pátek ve 12.00 středoevropského času.

O hodinu později vstoupí do nového roku i dva neobydlené tichomořské ostrovy - Bakerův a Howlandův. Půlnoční oslavy tak kvůli místním administrativním úpravám a časovým vyrovnáváním potrvají po celé planetě déle než 24 hodin.

Vítání roku 2016 - holičství v indickém Ahmedabádu | Foto: Reuters

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme