Nový ruský kosmický rekordman

14. říjen 2015

Asi před měsícem se z vesmíru vrátil ruský kosmonaut Gennadij Ivanovič Padalka. Se svými téměř 879 dny, celkem strávenými v kosmu, je v současné době člověkem, který pobýval v kosmu vůbec nejdéle.

Padalka se podíval do kosmu celkem pětkrát. Čtyřikrát pobýval na Mezinárodní kosmické stanici (ISS), jeho první pobyt ve vesmíru se však uskutečnil už v letech 1998-99, na starší ruské kosmické stanici Mir. Po svém posledním pátém letu do kosmu Padalka překonal dosavadní deset let starý rekord svého kolegy Sergeje Krikaljova, který činil 803 dní. Krikaljov se přitom zúčastnil celkem šesti kosmických letů.

Poslední Padalkova mise na Mezinárodní kosmické stanici, Expedice 43/44, trvala 168 dní, 5 hodin a 8 minut. Expedici 44 Padalka dokonce vedl jako velitel. K ISS startoval Padalka 27. března 2015 v kosmické lodi Sojuz TMA-16M, společně s Rusem Michailem Kornijenkem a Američanem Scottem Kellym, jejichž pobyt na ISS je plánován na celý rok a tudíž ve vesmíru i nadále zůstávají. Padalka se zpět vrátil v téže kosmické lodi 12. září 2015, avšak společně s dánským astronautem Andreasem Mogensenem a kazašským kosmonautem Aidynem Aimbetovem, jejichž pobyt na ISS byl krátkodobý, trval jen deset dní. Předtím Gennadij Padalka pobýval na ISS v letech 2004, 2009 a 2012.

K novému Padalkově osobnímu rekordu v sumární délce kosmických letů poznamenal v žertu Talgat Musabajev, vedoucí Kazašské kosmické agentury, jenž byl sám v kosmu třikrát, že teď by si měl Padalka pro změnu aspoň na chvíli vyzkoušet, jaké to je žít na Zemi. Nejdelšími lety Gennadije Padalky byly přitom právě pobyt na Miru a druhý výlet na ISS, oba trvaly shodně 199 dní. Padalka je navíc jediným člověkem v historii, který velel posádce na Mezinárodní kosmické stanici celkem čtyřikrát. Americký astronaut Mike Fincke jej přitom nazval “Obi-wanem” kosmických letů, zejména v oblasti výcviku kosmických nováčků.

Logo

Gennadij Ivanovič Padalka letos v červnu oslavil již 57. narozeniny. Původně byl ještě za sovětské éry vycvičen jako vojenský pilot. Jeho cílem je podívat se do vesmíru ještě jednou a překonat hranici sumárního pobytu na oběžné dráze v symbolické délce trvání 1000 dní. I tak dlouho by totiž mohl trvat hypotetický pilotovaný let na Mars a poté zpět k Zemi.

Zdroje: Phys.Org, FAI, NDTV Gadgets

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio