Nový Zéland chce vytvořit největší mořskou rezervaci na světě

Největší mořská přírodní rezervace na světě má vzniknout na Novém Zélandu. Konkrétně v místě, které se nazývá Kermadec, leží severně od Nového Zélandu a zaujímá plochu 620 tisíc kilometrů čtverečních. Zatímco ochránci přírody jásají, těžaři a rybáři jsou nemile překvapení. O plánech na její vytvoření informoval novozélandský premiér John Key na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Delfíni

Delfíni | Foto: University of Hawaii, Andre Seale

„Rezervace poskytne útočiště obrovskému množství mořských živočichů, milionům mořských ptáků, ohroženým želvám, tisícům druhů ryb a dalším. Chceme chránit také podmořské dno, které je geologicky nejrozmanitější na celém světě,“ řekl premiér Nového Zélandu John Key v New Yorku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Největší mořská rezervace má ochránit vzácné druhy ryb. S jejím vznikem ale nesouhlasí rybáři ani společnosti zajišťující novozélandský mořský export

Oblast tvoří i druhý největší oceánský příkop, který je hluboký deset kilometrů. To znamená, že by se do něj vešel minimálně jednou celý Mount Everest.

„Je tam také řetěz převážně podmořských vulkánů a některých, které dosahují až na hladinu, takže je tam několik ostrovů. Je to velmi bohatá oblast na biologickou diverzitu,“ uvedl biolog Adam Petrusek.

Díky rozdílům v hloubce je tam podle něj hlubokomořské prostředí i ostrovy s mořskými ptáky. Agentury uvádí, že je oblast prakticky nedotčená. Podle biologa Petruska tam ale lidské aktivity zasahují.

„Záleží, co si představíme pod pojmem nedotčený. Lidské aktivity tam zasahují. Je to ale opravdu otevřený oceán s několika málo ostrůvky, které nejsou zvlášť obydlené ani nejsou žádnou atraktivní destinací,“ vysvětlil.

„Je to málo využívaný a rozvinutý kraj daleko od všeho. Je to zajímavé pro kytovce, velryby, delfíny, mořské želvy, kolonie mořských ptáků, tuleně. Tato oblast ale také hostí mnoho druhů drobných mořských živočichů, z nichž celou řadu ani neznáme,“ dodal Petrusek.

Podle něj vytvoření takové rezervace chrání diverzitu v hlubokomořském prostředí, kterou lidé teprve budou moci v budoucnu poznat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový Zéland se chystá vyhlásit v Tichém oceánu jednu z největších mořských rezervací na světě. Biolog Adam Petrusek věří, že se to podaří

Nejzásadnější změnou spojenou se vznikem rezervace bude naprostý zákaz rybolovu, těžby a výzkumných činností. Oznámení novozélandského premiéra proto velmi překvapilo společnosti, které zajišťují novozélandský mořský export.

Podle nich informace přišla bez dostatečného časového předstihu a teď musí urychleně zjistit, jaké dopady to bude mít na jejich obchod. Mořský vývozní průmysl vydělává ročně přes 800 milionů amerických dolarů.

Naopak s velkým nadšením rozhodnutí novozélandské vlády přijali ochránci přírody. Ještě před vznikem rezervace ale bude potřeba, aby příslušný zákon k jejímu vytvoření schválil novozélandský parlament.

Ten by rád přijal veškeré nutné kroky tak rychle, aby rezervace mohla začít vznikat příští rok. „Domnívám se, že se podaří tak rozsáhlou oblast vyhlásit přírodní rezervací. Nový Zéland je, co se týče ochrany přírody, velmi striktní a dokáže si prosadit mnohé regulace, které si umíme v Evropě jen těžko představit,“ řekl biolog Adam Petrusek.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme