Novým šéfem Evropského parlamentu je lidovec Tajani. Vystřídá ve funkci socialistu Schulze

Předsedou Evropského parlamentu se stal Ital Antonio Tajani z lidovecké frakce. Poslanci ho v úterý zvolili až po čtvrtém kole hlasování. Ve funkci vystřídá socialistu Martina Schulze, který europarlamentu předsedal pět let a nyní už nekandidoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani | Zdroj: Reuters

Antonio Tajani byl kandidátem nejsilnější frakce, evropských lidovců, a šéfovat Evropskému parlamentu bude na dva a půl roku. „Budu předsedou všech poslanců a všech politických skupin," uvedl po oznámení výsledku volby Tajani. Nový šéf parlamentu také v krátkém projevu vzpomněl na obyvatele Itálie, které loni postihlo ničivé zemětřesní, a také na oběti terorismu.

Europarlament a členské státy se po ‚těžkém maratonu‘ shodly na rozpočtu. Víc peněz půjde na migrační krizi

Číst článek

Zvolení Tajaniho novým šéfem europarlamentu předcházela složitá a dlouhá vyjednání. Europoslanci si tak vybrali svého předsedu až ve čtvrtém kole, do něhož postoupili dva nejúspěšnější kandidáti z kola třetího. V prvních třech kolech bylo více uchazečů a vítěz potřeboval dostat absolutní většinu platných hlasů. Všechna tři kola vyhrál Tajani.

V závěrečném souboji získal 351 hlasů a porazil tak svého krajana, kandidáta socialistů a jejich předsedu v Evropském parlamentu Gianniho Pittellu. Pro toho hlasovalo 282 poslanců.

Ve funkci vystřídá Tajani německého socialistu Martina Schulze, který parlamentu předsedal pět let a nyní už znovu nekandidoval.

Volba šéfa EP byla oproti předchozím letům neobvyklá. V minulosti totiž platila dohoda mezi dvěma nejsilnějšími frakcemi lidovci a socialisty o tom, že si vedení parlamentu v polovině pětiletého období vymění.

Letos ale socialisté dohodu vypověděli. Nelíbilo se jim, že lidovci už mají nyní v hlavních unijních institucích dva posty - předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera a šéfa Evropské rady Donalda Tuska.

Třiašedesátiletý Tajani je europoslancem od roku 1994, s výjimkou let 2008 až 2014, kdy byl evropským komisařem (nejprve pro dopravu, poté pro průmysl a podnikání). Vystudovaný právník Tajani působil v 80. letech jako novinář. Do politiky vstoupil začátkem 90. let, kdy stál u zrodu strany Forza Italia Silvia Berlusconiho. V jeho vládě krátce působil i jako mluvčí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme