O 1500 budek pro ptáky se v královéhradeckých lesích stará ornitolog Miroslav Dusík

24. leden 2016

Hospodářské lesy jsou dnes už tak dobře udržované, že ptáci jen těžko hledají dutiny, kde by se uhnízdili. Ornitologové proto do lesů věší budky - o tisíce z nich se stará ornitolog Miroslav Dusík. Právě teď kontroluje 1500 budek v královéhradeckých městských lesích.

V budkách nachází nejen ptačí hnízda, ale třeba také ta vosí hnízda, netopýry, nebo drobné hlodavce.

Ornitolog Miroslav Dusík sám o sobě říká, že vypadá trochu jako kominík. Má oblečen tmavý overal a na rameni žebřík. Ten ale neslouží k výstupu ke komínům, ale k ptačím budkám na stromech.


Proč se vlastně dávají do lesů budky? Ptáci se nedovedou sami o sebe postarat?

Je tady 10 druhů dutinových ptáků pěvců, 6 druhů sýkorek, brhlíci, šoupálci, rehek zahradní, rejsek bělokrký.Miroslav Dusík, ornitolog

„Ptáci by se sami o sebe postarali. Ale problém je v tom, že hospodářské lesy jsou dnes tak dobře udržované, že tam chybí dutiny na stromech. A hlavně ti dutinoví ptáci tak přicházejí o svá přirozená hnízdiště," říká Miroslav Dusík.

Nakoukneme do jedné budky, která se nachází na bříze ve výšce zhruba 3 metry nad zemí. Sundáme stříšku a vidíme vosí hnízdo.

Čtěte také

„Samozřejmě, mimo ptáků najdeme v budkách spoustu živočichů včetně vos a sršní. Tito živočichové do lesa patří. Protože jsou to velice významní predátoři hmyzu. Takže my máme radost, když se v těch budkách vosy usadí," ukazuje budku Miroslav Dusík.

O 1500 budek pro ptáky se v královéhradeckých městských lesích stará ornitolog Miroslav Dusík

A proč se vlastně v zimě budky obchází a kontrolují?

„Zjišťujeme co v nich bylo a děláme statistiky. A také čistíme hnízda po ptácích. Protože když ptáci budku pěkně vystelou až k vletovému otvoru, tak se často stává, že kuny ty ptáky na hnízdě uloví, třeba v noci když spí. Kuna tam sáhne packou a vyloví ptáčka. Takže my to upravíme tak, aby se ptáček mohl schovat, aby byl dál od toho vletového otvaru," říká Miroslav Dusík.

Ptačí budka

Lesníci jsou rádi za jakýkoliv život v lese

„Ptáci jsou významní tím, že spotřebují velké množství hmyzu. Dokáží také vytvořit početnější populaci než jiní živočichové hmyz účinně likvidují. Takže pak se nemusí používat chemických prostředků v lesním prostředí," vysvětluje Miroslav Dusík.

Celkem v lesích okolo Hradce Králové žije 80 až 90 druhů ptáků.

Spustit audio