O obchvatu Chýnova se mluví už 70 let, brzy se má konečně začít stavět

19. listopad 2015

Do dvou let by mohla v Chýnově začít stavba silničního obchvatu města. Podmínkou ale je, že se podaří vykoupit pozemky, přes které nová silnice povede. Město přitom o výstavbu obchvatu usiluje více než 70 let.

„O obchvatu se začalo jednat už za Hitlera, to znamená někdy v roce 1941. Tomuto režimu se to nepovedlo, přestože byl velmi autoritativní. Nepovedlo se to ani za 41 let socialismu a nám se to v posledních 25 letech bohužel také nevede,“ konstatuje starosta Pavel Eybert.

Přes centrum Chýnova denně projede až 12 tisíc aut. Na silnici potkáte mnoho kamionů, které jedou z Brna směrem na Plzeň. „Kamioňáci, kteří chtějí ušetřit za mýto na dálnici, sjedou v Havlíčkově Brodě, Humpolci a pokračují dál do Plzně po nezpoplatněné komunikaci. Trasa přes Chýnov se také využívá, když je nějaký problém na D1,“ dodává starosta.

Řešení má přinést výstavba tříkilometrového silničního obchvatu, který povede jižně od Chýnova. „Bude mít parametry silnice první třídy, kde budou podchody pro pěší, ale křížení s místní komunikací bude úrovňové,“ popisuje Pavel Eybert.

K vydání stavebního povolení je třeba, aby se státu podařilo od soukromých majitelů vykoupit i zbývajících 30 procent pozemků, přes které obchvat povede.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio