O prázdninách hasiči vyjížděli k nejvíce požárům za posledních 20 let

Hasiči o letošních prázdninách likvidovali skoro 6 tisíc požárů, což je nejvíce za poslední dvě desetiletí. Při letních požárech zemřelo celkem 27 lidí a přes 253 dalších se zranilo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči při zásahu

Hasiči při zásahu | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Za vysokým počtem požárů bylo hlavně dlouhodobé sucho a velmi vysoké teploty.

Nejčastějším důvodem, proč hořet začalo, byly podle mluvčí HZS Nicole Zaoralové technické závady, a to hlavně na zemědělských strojích.

„V lesích také vznikaly požáry díky lidské nedbalosti, to byla druhá nejčastější příčina vzniku požárů, kdy požáry vznikaly od odhozených nedopalků cigaret, také od nedovoleného rozdělávání ohně v lese. Ale také se často stávalo, že třeba špatně zaparkované auto svým rozžhaveným výfukem zapálilo suchou trávu,“ řekla Zaoralová Českému rozhlasu.

V řadě případů se jednalo o požáry velké.

„Celkem u 22 z nich byl vyhlášen 3. stupeň poplachu, což znamená, že se na jeho likvidaci podílelo více než 10 jednotek hasičů. A u šesti dokonce zvláštní stupeň poplachu, zde byla vyžádána i mezikrajská pomoc,“ uvádí se na webu Hasičského záchranného sboru.

Nejvíc výjezdů k požárům hasiči měli v prvních dvou srpnových týdnech. Škody, které požáry způsobily, se podle Zaoralové budou sčítat ještě několik měsíců.

mta, Tomáš Bystrý, Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme