O sestavení koaliční vlády ve Španělsku se jako první pokusí Lidová strana

Španělské volby nemají jasného vítěze. Nejvíc hlasů sice dostala vládnoucí Lidová strana, nezajistila si ale většinu v parlamentu. Přesto se chce premiér Mariano Rajoy pokusit o sestavení stabilní vlády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dosavadní premiér Mariano Rajoy se pokusí o sestavení nové vlády (archivní foto)

Dosavadní premiér Mariano Rajoy se pokusí o sestavení nové vlády (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Španělé rozhodli o radikální změně politického systému. V nedělních volbách ukončili nadvládu dvou velkých stran: lidovců a socialistů, kteří se ve vedení země střídali od pádu diktatury generála Franca - tedy dlouhých 40 let.

Popularitu voličů získaly dvě nové strany: Liberální občanská strana Ciudadanos a teprve rok stará levicová strana Podemos. Nyní je na řadě jednání vládní koalici.

„Budu se snažit sestavit vládu. Vím, že Španělsko potřebuje vládu stabilní,“opakoval několikrát svým příznivcům premiér Rajoy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Španělé rozhodli o radikální změně politického systému, informuje z Madridu zvláštní zpravodaj ČRo Pavel Novák

Povolební matematika je ale krutá. I když se lidovci spojí s občanskými liberály ze Ciudadanos, bude jim chybět několik křesel k parlamentní většině.

Jako snazší se jeví levicová koalice, kterou by sestavoval lídr socialistů Pedro Sanchez. Jako partner se mu nabízí radikálně naladěná strana Podemos, která se často srovnává s úspěšnou řeckou stranou Syriza.

Spolu s malými levicovými stranami v parlamentu má šanci shromáždit většinu křesel.

„Tvořili jsme historii, tvoříme současnost a budoucnost patří nám,“ prohlásil sebevědomě Pedro Sanchez.

Nedá se vyloučit ani možnost, že se lidovci pokusí o velkou koalici se socialisty, i když to před volbami obě strany striktně odmítaly.

Střídání dvou stran ve Španělsku po 40 letech skončilo, většinu nemá nikdo

Číst článek

Konečné výsledky nedělních parlamentních voleb ve Španělsku | Foto: ČTK

Pavel Novák, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme