Obama nepřijde zkrátka. Po odchodu z funkce dostane ochranku a rentu 200 000 dolarů ročně

S nástupem Donalda Trumpa se svět loučí s Barackem Obamou. Po odchodu z funkce pro něj začíná nové období v roli bývalého amerického prezidenta. Může tak pobírat penzi a Američané mu zaplatí i kancelář nebo třeba ochranku. Nejprve ale Obamu s rodinou čeká dovolená v Palm Springs v Kalifornii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý americký prezident Barack Obama se loučí se svým úřadem

Bývalý americký prezident Barack Obama se loučí se svým úřadem | Zdroj: ČTK

Práva amerických prezidentů po konci v úřadu upravuje zvláštní zákon zvaný Former Presidents Act.

Mají podle něj například právo na penzi, která bude v případě Baracka Obamy něco přes 200 tisíc dolarů, tedy v přepočtu asi 5,25 milionu korun ročně. Větší příjem ale často mají exprezidenti ze soukromých aktivit.

Kromě toho jim američtí daňoví poplatníci hradí sedmiměsíční přechod do soukromého života nebo provoz vlastní kanceláře. Nárok také mají na proplacení nákladů na cestování, pokud někam jednou z pozice exprezidenta. Američané jim také hradí zdravotní výlohy nebo i pohřby.

Propriety amerického prezidenta: jaderný kufřík, speciální letadlo i obrněná limuzína

Číst článek

Vedle toho mají prezidenti nárok na ochranu tajnými službami. Tato výsada byla původně doživotní, ale počínaje prezidentem Bushem mladším je už jen na deset let.

Prezidenti po odchodu z Bílého domu také budují svůj odkaz. Od prezidenta Roosevelta zpravidla budují vlastní oficiální knihovnu přístupnou veřejnosti, jejímž smyslem je sesbírat výsledky té dané prezidentské administrativy.

Někteří se pak stáhnou víc do soukromí, jiní jsou dál veřejně aktivní. V 19. a na počátku 20. století například někteří sloužili jako zákonodárci, jiní jako soudci.

Veřejně velmi aktivní byl po odchodu z Bílého domu Jimmy Carter. Jako exprezident se angažoval v pozici mírového vyjednavače, za což nakonec před patnácti lety dostal Nobelovu cenu. Někteří jako Bill Clinton po odchodu zakládají humanitární a jiné nadace, pořádají přednášky nebo píšou knihy. Carter jich napsal čtrnáct.

Manželé Obamovi se teď těší hlavně na dovolenou a chtějí fungovat jako běžní občané. Plánují ale vybudovat vlastní centrum, které má být něco víc než jen knihovna a muzeum.

Bývalý americký prezident Barack Obama se loučí se svým úřadem | Foto: ČTK/AP

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme