Obama vyzdvihl 'odvážný postoj' Merkelové k migrační krizi

Americký prezident Barack Obama pochválil "odvážný postoj" kancléřky Angely Merkelové a mnohých dalších Němců k uprchlické krizi, během níž do Německa jen loni dorazil více než milion běženců. Obama se tak vyjádřil v rozhovoru pro dnešní německý list Bild.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Myslím, že postoj kancléřky Merkelové v uprchlické krizi, stejně jako mnoha Němců, byl odvážný,“ řekl prezident Spojených států, podle kterého Merkelová prokázala "skutečné morální a politické vedení".

„Německo by nemělo samo - nebo několik dalších států - nést celé břímě (krize),“ dodal Obama, podle kterého "nedávná dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem (o migraci) byla krokem ke spravedlivějšímu rozdělení této odpovědnosti".

Obama, který v neděli navštíví průmyslový veletrh v severoněmeckém Hannoveru, se v pondělí zúčastní neformálního setkání s Merkelovou, francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a premiéry Británie a Itálie Davidem Cameronem a Matteem Renzim. Jednat s nimi má o "významných mezinárodních otázkách".

Americký prezident vyslovil názor, že s Merkelovou se míra angažovanosti Německa na mezinárodní politické scéně zvýšila a že země teď hraje "větší roli". Obama v tomto ohledu ocenil jako rozhodující německou účast na jednáních o íránském jaderném programu nebo na přípravě loňské pařížské dohody o boji proti klimatickým změnám.

Obama také řekl, že Merkelová byla s to zajistit "zachování evropské jednoty během ruské agrese proti Ukrajině". Merkelovou označil za "strážkyni Evropy". Podle něho jde o pragmatickou političku, která se zaměřuje na to, čeho je skutečně možné docílit.

„Když něco řekne, tak si to i myslí. Když řekne, že něco udělá, udělá to. Důvěřuji jí,“ prohlásil Obama s tím, že je "hrdý, že Angela je jeho přítelkyně".

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme