Obce, které mají problémy s pitnou vodou, můžou žádat o dotaci. Stát vyčlenil 300 milionů

Česko už delší dobu trápí sucho. Zásoby povrchových vod se po letošní zimě sice částečně obnovily, dlouhodobě ale ubývá vody podzemní. Některé obce proto začínají mít problémy s pitnou vodou. Od letošního července si můžou požádat o finanční příspěvek. Celkem pro ně stát vyhradil 300 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Většinu vodovodních sítí v České republice mají dnes v rukou soukromé společnosti

Většinu vodovodních sítí v České republice mají dnes v rukou soukromé společnosti | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

V Radějovicích u Prahy mají zhruba 40 let starý vodovod. Vybudovali ho tam za nemalé peníze. Obec totiž leží přímo na převaděči Želivka, kde se v roce 1967 ztratila voda ze studní.

„Ten vodovodní řád byl vyroben z nekvalitní polské litiny, byl velmi nekvalitně položen a projevují se nedostatky technologie pokládky. V minulosti docházelo k tomu, že nebyla kvalitně čištěna a upravována pitná voda, v potrubích zůstávaly nánosy,“ popisuje starostka Radějovic Helena Křížová. Podle ní není možné uvažovat o opravě, nutná je kompletní výměna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stát vyčlenil 300 milionů pro obce s nedostatkem pitné vody

Obce, které mají pitné vody nedostatek, nebo problémy s její kvalitou, můžou nově požádat o podporu z dotačního národního programu Životní prostředí.

Výše příspěvku se bude podle Michala Slezáka ze Státního fondu životního prostředí lišit podle toho, na co starostové peníze využijí.

„V případě, kdy se jedná o realizaci vrtu nového zdroje tam, kde už je akutní nedostatek, nebo akutní problém s kvalitou té pitné vody, tak tam dotace činí 80 procent. V případě hrozícího nedostatku, nebo hrozících problémů je dotace 70 procent. V případě realizace pouze průzkumných vrtů je dotace 60 procent,“ říká Slezák.

Výzva k čerpání dotace je podle Slezáka vyhlášena poměrně krátkou dobu, od 11. Července. Žádostí tedy zatím moc nechodí.

V řadě případů by ale stačilo, kdyby si obce s vodou navzájem vypomohly.

Lenka Čeřovská pracuje ve firmě, která pomáhá zpracovávat žádosti o podporu. Vzpomíná na případ Královéhradecka, kdy v jedné obci voda přebývala a v druhé chyběla. Domluvit se ale neuměly.

Stát na podporu obcí, které mají nedostatek pitné vody, vyhradil 300 milionů korun. Žádosti můžou města a vesnice podávat až do konce června příštího roku.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme