Obchodníci prý ztratí kvůli omezení otvírací doby o svátcích stovky milionů korun

Obchodníci přijdou kvůli novému zákonu upravujícímu otvírací dobu o svátcích každý den o stovky milionů korun. Vyplývá to z průzkumu pro Hospodářskou komoru. Prodejny s plochou větší než 200 metrů čtverečních zřejmě budou mít o sedmi státních svátcích zavřeno. Rozhodli o tom včera poslanci, normu ještě musí podepsat prezident. Za porušení zákona by navíc hrozila pokuta až milion korun. Obchodníci si ale stěžují, že jde o nadměrnou regulaci a diskriminaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování (ilustrační foto)

Nakupování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Outletové centrum nedaleko česko-rakouských hranic přijde podle marketingové manažerky Anny Karáskové o desítky milionů korun.

„Na první pohled se může zdát, že jedna neděle nebo jeden sváteční den obchodníkům byznys nedělá, ale v případě našeho centra jde o důležitou položku. Tržby i návštěvnost v těchto exponovaných dnech narostou oproti všedním dnům až o 700 procent,“ upřesňuje Karásková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obchodníci ztratí kvůli nové otvírací době o svátcích stovky milionů. Zákon označují za diskriminaci. Téma pro Barboru Kladivovou

Z průzkumu vypracovaného pro Hospodářskou komoru vyplývá, že všechny dotčené obchody přijdou až o 700 milionů korun každý zavřený den.

Prezidentovi komory Vladimíru Dlouhému ale na novém zákonu vadí hlavně nadměrná regulace podnikatelské sféry ze strany státu.

„Hospodářská komora to vnímá tak, že podmínky pro podnikání v této zemi se za posledních 12 měsíců nezlepšily, ale zhoršily. A je to přesně tak. Stát se snaží, a tato vláda to podporuje, zasahovat do podnikání v oblastech, které začínají být absurdní,“ říká Dlouhý.

Vynucené zavřené dveře u obchodů vadí i prezidentce Svazu obchodu a cestovního ruchu Martě Novákové. Podle ní jde o nadměrnou regulaci trhu a navíc diskriminaci obchodníků.

„My jako podnikatelé principiálně odmítáme jakoukoli regulaci v této oblasti. Proč někteří obchodníci, kteří jsou do 200 metrů čtverečních, mohou mít otevřeno a jiní musí mít zavřeno? Jak budeme přistupovat k těm prodejnám například v nákupních centrech? Myslím, že regulace a diskriminace je až příliš,“ konstatuje Nováková.

Zdražení zboží podle ní nehrozí. Obchodníci si prý ale budou hledat jinou cestu, jak ztracené peníze získat. Mohou například prodloužit otevírací dobou den před svátkem. Mohla by se zvednout také nezaměstnanost, a to kvůli lidem, kteří v obchodech o svátcích pracovali na zkrácené úvazky.

O svátcích zavřeno, na Štědrý den jen do 12 hodin

Obchody budou muset mít zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den by směly mít otevřeno jen do 12 hodin. Zavřeny mají být kromě velkých obchodů i zastavárny, sběrny nebo třeba bazary. Zákon podpořili poslanci ČSSD, KDU-ČSL a KSČM.

„Nechceme samozřejmě omezovat prodejní dobu o nedělích, jako je tomu v některých státech. Ale myslíme si, že v těch sedmi základních státních svátcích by měli mít i tito lidé volno,“ vysvětlil šéf jejích poslanců Roman Sklenák, proč novelu podpořila ČSSD.

Proti byli zákonodárci vládního hnutí ANO i opozičních TOP 09 a ODS. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura argumentoval tím, že stát nemá lidem diktovat, kdy můžou chodit nakupovat.

„Je to jejich svobodné rozhodnutí, tak ho prosím respektujte! Vy osobně, kteří jste proti, tam nechoďte! Nenakupujte! Nikdo vás nenutí. Nechte to na každém z nás, ať se rozhodne! A když se občané rozhodnou tam nenakupovat, pak věřte, že obchody budou zavřené. Majiteli se nevyplatí obchod otevřít,“ řekl Stanjura.

Státní svátky - zákaz prodeje | Foto: Český rozhlas

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme