Obchvat Loun se má začít stavět příští rok, vyjde na miliardu

11. únor 2018

Na rychlostní silnici z Prahy přes Slaný a Louny do Chomutova chybí šest úseků. Na jednom z nich u Postoloprt se pracuje, další se připravují. Obchvat Loun se by se mohl začít rozšiřovat v příštím roce, stejně jako obchvat Panenského Týnce. Silnice je častým místem tragických nehod, jedna z nejtragičtějších, při které zemřelo osm lidí, se stala u Panenského Týnce před deseti lety.

Obchvat Loun navazuje na obchvat D7 u Postoloprt, který by měl být hotov letos v srpnu, a z opačné strany na obchvat u Chlumčan, ten se teprve připravuje. U Chlumčan půjde o nový úsek mimo současnou silnici. "Na zkapacitnění obchvatu Loun se zpracovává dokumentace pro stavební povolení. Náklady lze předpokládat ve výši zhruba miliardy korun bez DPH," řekl Jan Studecký, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic, které je investorem stavby.

Vybudování dalších dvou pruhů na zhruba šestikilometrovém úseku D7 má zvýšit kapacitu silnice a bezpečnost provozu v místě častých havárií. Stavba zahrnuje dostavbu jednoho jízdního pásu k současné silnici I/7, rekonstrukci povrchu, úpravu dvou křižovatek a opravy mostů.

Ze stavebního hlediska bude podle Studeckého nejsložitější úsek u Chlumčan, kde je v plánu například most na železniční trati a musí se přeložit zhruba 270 metrů trati.

Kompletně by D7 měla být hotova v roce 2024, stát nicméně ještě nemá vykoupeny všechny pozemky v okolí stavby. Dostavba D7 má podle ŘSD stát zhruba deset miliard korun.

V plánu na příští rok je také rozšíření obchvatu Panenského Týnce, kde se stala jedna z nejtragičtějších nehod v historii samostatné České republiky. Zemřelo tam osm lidí. "Dle mé paměti za dvaadvacet let zpět byla tato dopravní nehoda nejtragičtější v okrese Louny, ale bohužel rozhodně ne jedinou s vysokým počtem obětí," řekl vedoucího dopravního inspektorátu v Lounech Jiří Král.

U Postoloprt v roce 2004 zemřelo při střetu nákladního a osobního automobilu pět lidí. U stejného města v roce 2014 přišli o život při hromadné nehodě tři lidé a stejný počet obětí měla nehoda poblíž Loun v roce 2016.

Z policejních statistik vyplývá, že loni při nehodách na silnici 7 na Lounsku zemřel jeden člověk, čtyři byli těžce zraněni. V roce 2016 na stejné komunikaci přišli o život tři lidé a dalších osm bylo těžce zraněno. Před deseti lety kromě osmi lidí při jedné nehodě zemřeli při jiných ještě dva lidé, což je vůbec nejvyšší počet tragických úmrtí v jednom roce na této silnici za posledních jedenáct let.

Spustit audio