Oběd za 12 eur a michelinská hvězda. Bistro ve střední Francii zažilo své dva měsíce slávy

Nové vydání michelinského průvodce očekávají každoročně s velkým napětím tisíce restaurací. Jediná hvězdička jim může změnit život a přilákat spoustu nových hostů. V Bourges ve střední Francii je ale restaurace, která žádnou hvězdičku nemá a přesto se stala letos terčem pozornosti. Hvězdičku totiž dostala omylem.

Sympatická Veronique, majitelka bistra Bouche a Oreille, vzpomíná, že jednoho jarního dne poslouchala místní rozhlas a z něj se dozvěděla, že její bistro, kde stojí oběd kolem 12 eur, dostalo michelinskou hvězdu.

Chvíli se tomu smála, a pak si řekla, že to bude asi nějaký omyl. Omyl to byl, ale pro ni příjemný. Od toho rána totiž začaly zvonit telefony s žádostí o rezervaci.

Veronique vzpomíná, že to byl velký problém, protože její bistro není příliš velké a najednou nezbylo místo pro stálé klienty, kteří zde obědvali pravidelně. Jezdili sem televizní štáby, dostávala desítky žádostí o rozhovory, celé to prý trvalo dva měsíce.

V záři reflektorů

Buche a Oreille je bistro, kam se vejde odhadem tak dvacet pětadvacet lidí. Veronique pomáhají v kuchyni už jen dva lidé, kteří nestíhali, a i když se brzy ukázalo, že hvězdička patřila jiné restauraci se stejným názvem nedaleko Paříže, kde ale polední menu stojí 48 eur, zájem nepolevoval.

Veronique se na dva měsíce stala hvězdou města Bourges i francouzských médií

I dnes se mnozí v Bourges v tomto bistru zastaví jen kvůli tomu, aby zkusili kuchyni, která je zajímavá svou jednoduchostí a důrazem na kvalitní suroviny.

Veronique na své michelinské období vzpomíná s úsměvem. Říká, že díky tomuto omylu mnozí bistro objevili a ještě dnes sem chodí více lidí v porovnání se stejným obdobím před rokem. Na své kuchyni nic nezměnila, vaří prý pořád stejně a stálí klienti si jídlo pochvalují.

Veronique pochází z Bourges, ve městě vyrostla a vysoká gastronomie ji nikdy příliš nezajímala. Chtěla prý jen, aby jejím klientům chutnalo. Díky michelinskému omylu se ovšem stala místní hvězdou. V bistru si z ní dělají legraci a ptají se, kdy zase bude v televizi a jestli jim zamává.

Na oběd letadlem

Asi třicetiletý Michel mi z legrace říká, že už do bistra přestal chodit. Je to tu prý příliš drahé. Veronique po té hvězdičce zvýšila ceny, a on už si tu nemůže dovolit obědvat každý den.

Zákazníkům v bistru u Veronique chutná. Vaří prý pořád stejně bez ohledu na zmatky s michelinskou hvězdou

Pak už vážně dodává, že také jeho kamarádi vzali povýšení bistra s humorem. Vaří se tu prý stejně dobře, atmosféra je tu vynikající a na návštěvníky, kteří se tu při příchodu pobaveně rozhlížejí, si prý už také zvykli.

Jeho kolega Patrick ovšem tvrdí, že to není pravda. Prý sem stále jezdí hodně Pařížanů, kteří chtějí obědvat v nejlevnější michelinské restauraci na světě. Přiletí prý na letiště v Bourges a k bistru dojedou taxíkem.

autor: jšm
Spustit audio