Obětí v Nepálu už je přes 6200. Šance na nalezení živých lidí klesají

Pátrací a záchranné akce v Nepálu pomalu končí. Ještě ve čtvrtek se přitom podařilo z trosek vyprostit dva živé. V troskách strávili pět dní. Žena, která je v péči izraelských vojenských lékařů, je ale ve velmi vážném stavu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počet obětí zemětřesení v Nepálu neustále narůstá

Počet obětí zemětřesení v Nepálu neustále narůstá | Zdroj: ČTK

„Následujících 48 hodin bude rozhodujících. Její stav stále není stabilní. Může se zhoršit nebo zlepšit. Samozřejmě doufáme, že se zlepší,“ přiblížil velitel polní nemocnice Tariff Bader.

Nepál sčítá škody. Řadu památek musí strhnout buldozery kvůli poškození

Číst článek

Obětí zemětřesení v Nepálu už je přes šest tisíc dvě stě. O nové bilanci mrtvých informovaly nepálské úřady. Počet obětí by se podle nich mohl dostat až na hranici deseti tisíc. Škody úřady předběžně vyčíslily na 2 miliardy dolarů, tedy asi 50 miliard korun.

Zemětřesení v Nepálu | Foto: ČTK

Katastrofa podle OSN zasáhla osm milionů z celkových 28 milionů obyvatel země, z toho 1,7 milionu dětí. Podle prvních odhadů nepálské vlády bude na obnovu domů, nemocnic, vládních úřadů či historických budov zapotřebí nejméně dvě miliardy dolarů. Zraněných je okolo 14 tisíc lidí.

Mnoho lidí spí od katastrofy pod širým nebem ze strachu před následnými otřesy, které zatím neustávají. Nejméně dva miliony osob budou v příštích třech měsících potřebovat pomoc ve formě stanů, vody, potravin a léků.

Do země dál proudí zahraniční pomoc. Obyvatelé postižených oblastí si ale stěžují, že vláda není schopná zajistit její distribuci. Český traumatým se dnes přesunul asi 40 kilometrů od Káthmandú - pomáhat bude ve vesnici Mélamči a jejím okolí.

Zemětřesení v Nepálu | Foto: ČTK

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme