Seriál Objevy alchymistů

18. březen 2013

Najít recept na výrobu zlata, kamene mudrců či elixíru nesmrtelnosti. Takový sen se alchymistům uskutečnit nepodařilo. Nebo o tom alespoň nevíme. Přesto při svém bádání úplně neúspěšní nebyli.

Alchymisté při svých četných pokusech nevědomě položili základy chemie či fyziky. A většinou omylem došlo i k nějakému tomu objevu. Jak alchymisté bádali a s jakými problémy se na cestě za svými výtvory museli potýkat, o tom se můžete dozvědět od prof. Vladimíra Karpenka z Přírodovědecké fakulty UK v seriálu "Objevy alchymistů", který běžel v magazínu Leonardo Českého rozhlasu Plus od 4. do 8. března. První díl je o tom, jak alchymisté objevovali zlato.

Jednou z nezbytných vlastností alchymistů i jejich mecenášů zkrátka musela být trpělivost. To ostatně pochopil i Rudolf II. ve filmu Císařův pekař a pekařův císař. A platilo to jak v případě přípravy zlata, tak u elixíru nesmrtelnosti, o kterém si povíme v druhém dílu seriálu. A řeč přitom bude stále o zlatě. Jak to jde dohromady? Velmi dobře. Alespoň z pohledu alchymistů. Tekuté, poživatelné zlato neboli aurum potábile, mělo být zázračným lékem.

Obzvlášť populární byla vidina zázračného léku a nápoje nesmrtelnosti v Číně. Čínští alchymisté dokonce při vývoji tohoto elixíru vynalezli střelný prach. V čínštině je nazýván chuo jao, což doslova znamená lék, který hoří. A o vynálezu střelného prachu si povíme s prof. Vladimírem Karpenkem ve třetím dílu seriálu o alchymistických objevech.

Alchymistům se sice nepodařilo objevit zlato či elixír nesmrtelnosti, ale jak je vidět, historii lidstva ovlivnili svým nechtěným vynálezem střelného prachu velmi výrazně. Ve čtvrtém dílu seriálu o historii alchymie si povíme hned o několika metách, kterých chtěli alchymisté dosáhnout. Pojem kámen mudrců je všeobecně známý, ale co si představit pod pojmem přístroj mudrců? A jak s tím vším souvisí snaha vynalézt dokonalé rozpouštědlo? To se dozvíte už za chvíli od profesora Vladimíra Karpenka z Přírodovědecké fakulty UK.

V seriálu o dějinách alchymie se pomalu ze sfér pseudovědeckých dostáváme k těm vědeckým a znovu do nich zabrousíme i v pátém, posledním dílu, kde si posvítíme na atomy. Zajímat nás bude, z čeho se skládá hmota. Tato otázka nutně musela napadnout i alchymisty, kteří se snažili s hmotou pracovat a pokud možno ji přeměnit na něco cenného či dokonce zázračného. Kde se zrodila atomová teorie?

V posledním dílu seriálu o historii alchymie jsem se společně s prof. Vladimírem Karpenkem dostali až k počátkům chemie a fyziky, tedy do fáze, kdy už první vědci pátrali po podstatě jevů, ne po chimérách, jako byla výroba zlata či zázračného elixíru. Ale právě díky zkušenostem nasbíraným při tomto marném hledání zázraků získala seriózní věda pro svůj budoucí vývoj pevné základy.

autoři: Vladimír Karpenko , Naďa Reviláková
Spustit audio