Obranné lasery pro izraelskou armádu

7. květen 2014

Lasery, schopné sestřelit letící rakety protivníka, se budou používat v jedné z pěti vrstev protiraketové obrany izraelské armády. Spojené státy zase nasadí mobilní a námořní lasery hlavně proti bezpilotním letounům a bombám z minometů.

Izraelská národní obrana musí pravidelně čelit raketám, vystřelovaným na izraelské území organizacemi Hizballáh a Hamás. Z velké části jde o neřízené rakety krátkého doletu, například z typové řady Kásam, nebo o modernizované “Kaťuše”, vypalované z raketometů typu Grad. Tradiční izraelská protiraketová obrana spočívá částečně ve vypouštění antiraket, ty jsou však výrazně dražší než přilétávající rakety. Zatímco jedna útočící raketa přijde zhruba na tisíc dolarů, antirakety, operující v rámci systému Iron Dome, stojí kolem 40 tisíc dolarů. Při tak vysoké ceně je těžké tímto systémem ochránit ve stejné míře všechny potenciální cíle a je nutno jim přiřazovat priority. Proto se již řadu let snaží Izrael vyvinout alternativní systémy protiraketové obrany, jejichž cena by mohla být nižší.

Stejná firma, která vyvinula raketový systém Iron Dome, Rafael Advanced Defense Systems, nyní přišla s laserovým protiraketovým systémem Iron Beam. Tento systém byl poprvé stručně představen veřejnosti v polovině února na Singapurské letecké přehlídce. Podrobnější demonstraci této technologie uvidí návštěvníci vojenského veletrhu Eurosatory 2014, který se bude konat v červnu v Paříži. Podle amerických zkušeností s námořními lasery stojí jeden účinný laserový “výstřel” na letící těleso několik dolarů. Nicméně počáteční fixní cena vývoje a výroby laserové zbraně je naopak poměrně vysoká - činí asi 40 milionů dolarů. Očekává se, že systém Iron Beam bude připraven k operačnímu nasazení během 2 až 3 let.

Během nedávných testů izraelský laser spaloval makety bezpilotních letounů s úspěšností až 90%. Již v prosinci armáda Spojených států úspěšně otestovala mobilní laser, umístěný na nákladním autě, na bezpilotních letadlech i na granátech, střílených z minometu. Jejich běžné výkony činí v současnosti řádově desítky kilowattů.. Další americké obranné laserové systémy budou operovat na lodích válečného námořnictva.

Nicméně systém Iron Beam nemá zcela nahradit systém Iron Dome ani další 3 vrstvy obranného systému proti raketám. Spíše se budou všechny systémy vzájemně doplňovat. Lasery mají lepší úspěšnost likvidace raket ve střední vodorovné části jejich letu, zatímco rakety jsou rychlejší při sestřelování nepřátelských raket v sestupné fázi letu. Iron Beam bude pravděpodobně nasazen zejména proti bezpilotním letadlům, minometným granátům, dalším pomalejším či menším projektilům a také proti nízkoletícím cílům. Lasery mají být účinné až do vzdálenosti 7 kilometrů. Proti klasickým raketám bude i nadále zaměřen spíše systém Iron Dome.

Výhodou laserů je jejich téměř okamžitý účinek (likvidace menšího cíle nastává do 5 sekund po aktivaci laseru) a vysoká přesnost střelby. Nevýhodou je ovšem menší odolnosti vůči momentálním nepříznivým podmínkám v atmosféře.

Zdroje: Popular Science 1, Popular Science 2, Phys.Org 1, Phys.Org 2, Before It´s News

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio