Obranu proti stresu i větší ochranu po návratu z rodičovské slibuje novela zákoníku práce

Novela zákoníku práce má víc chránit ženy po návratu z rodičovské dovolené. Změny schválila vláda. Firma by musela písemně zdůvodnit, proč jim nemůže nabídnout zkrácený pracovní úvazek. Matky a otcové by také získali nárok na stejnou práci, jakou dělali před odchodem na rodičovskou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak si poradit s notorickým stěžovatelem? Pomůže zákon?

Jak si poradit s notorickým stěžovatelem? Pomůže zákon? | Foto: Fotobanka Pixabay

Zákoník práce zaměstnance nově ochrání také proti stresu. Podle ministryně práce Michaely Marksové z ČSSD ale kvůli tomu nestanoví pro firmy žádné pokuty.

„Na základě připomínek a debat to tam v podstatě zůstalo jako takové v uvozovkách opatření měkké. To znamená, že v současné době, když si na to bude chtít zaměstnanec stěžovat, tak inspekce práce se má čeho chytit, že na to skutečně je paragraf. Nicméně tím účelem je spíše si to se zaměstnavatelem vysvětlit a nijak ho nesankcionovat,“ zdůraznila ministryně.

Předloha mění například pravidla výpočtu délky dovolené, a to nově na základě týdenní pracovní doby, a práce z domu. Vrcholové řídící pracovníky zakotvuje jako zvláštní kategorii vedoucích zaměstnanců, při hromadném propouštění ukládá zaměstnavatelům zpracovat sociální plán a obsahuje také úpravy způsobu rozvržení pracovní doby, v posuzování práce přesčas, vzniku překážek v práci nebo v ochraně mzdových práv.
(zdroj: ČTK)

Uzákonění pětitýdenní dovolené nebo zrušení neproplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci v novele zatím nejsou. Podle ministryně je schválený návrh rozumným kompromisem.

Novela totiž vyvolala střet mezi odbory a zaměstnavateli právě kvůli požadavku uzákonění pětitýdenní dovolené či zrušení neproplácení nemocenské v prvních třech dnech stonání.

Tripartita se nakonec v červnu dohodla, že požadavek na uzákonění pětitýdenní dovolené, zrušení karenční doby, tedy neproplácení nemocenské v prvních třech dnech stonání, zvýšení odstupného či vyšší odměny za pracovní pohotovost o nedělích a svátcích v novele nebudou.

Odbory tehdy uvedly, že budou respektovat legislativní proces, ale nadále se budou snažit prosadit své návrhy.

Tripartita se neshodla. Povinných pět týdnů dovolené v novele zákoníku práce není

Číst článek

ČTK, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme