OBRAZEM: Jaká zvířata a rostliny potkáte v Arktidě? Naše redaktorka už viděla i soba

14. červenec 2016

Souostroví Svalbard neboli Špicberky v Arktidě je územím ledních medvědů. Ti jsou ale během polárního léta vyhladovělí a extrémně nebezpeční a vědci, kteří zde pracují na výzkumné stanici, jsou nejraději, když je vůbec nepotkají. Je však celá řada jiných zvířat a také rostlin, které s oblibou sledují.

Reportérka Romana Lehmannová, která se letos k vědcům Centra polární ekologie na Svalbardu připojila, už na vlastní oči viděla polárního soba. K tomu se člověk může přiblížit asi na pět metrů, pak se zvíře obvykle zvedne a odejde. Svalbardský poddruh má širší kopyta kvůli chození v podmáčeném terénu.

Oblast je zajímavá i pro ornitology. Mezi nejzajímavější ptáky patří papuchalk bělobradý. Studenti ho s oblibou nazývají princeznou Svalbardu, je barevný a na první pohled neobratně vzlétá, přistává i chodí.

Na pobřeží studenty obtěžoval trochu agresivní rybák dlouhoocasý. Tento pták každoročně absolvuje jednu z nejdelších tahových cest. Je mezi ptáky šampionem v dálkových přeletech. Trasa jeho migrační cesty vede od severního pólu k jižnímu a naopak.

Na expedice se vydávají také botanici. I když je krajina na první pohled holá a zmrzlá, rostlin tu najdou celou řadu. Je ale zajímavé, že stromy jsou vysoké maximálně po kotníky. Houby jsou tak na Svalbardu vyšší než stromy.

Během polárního léta na Špicberkách kvetou rostliny. Vegetační sezóna je o polovinu kratší než u nás, tak to musí květiny stihnout rychleji.

Kasiope, na první pohled vypadá jako naše konvalinka

Nedaleko severního pólu najdeme podobné rostliny jako v Čechách, ale druhová různorodost je velmi ochuzená. Na arktickém souostroví botanici napočítali pouze asi 165 druhů rostlin, u nás jich jsou tisíce.

Na Svalbardu můžete vidět i pampelišku, druh příbuzný pampelišce, která roste v Čechách u nás. Na Svalbardu je žlutá a světle žlutá až do bíla.

Hoholka lední
Liška polární v létě, zimní osrstění je bílé
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.