OBRAZEM: Restaurátoři obnovují dveře bratřejovského kostelíku

V malé obci nedaleko Zlína se schovává nenápadný kostelík. Svatý Cyril a Metoděj v Bratřejově je přitom nádherná novogotická stavba, která si zaslouží více pozornosti. Teď ji péči věnují restaurátoři a začali u dveří.

Nenápadný je kostel v Bratřejově na Zlínsku. Obec protíná frekventovaná silnice do Valašské Polanky, novogotická stavba je schovaná v jejím srdci.

Kostel před téměř sto třiceti lety nechal postavit vizovický děkan Jan Bartoš a stavbu projektoval vsetínský architekt Michal Urbánek. Teď se církev pouští do jeho oprav. Začali od dveří - jsou dřevěné s mosazným kováním a teď leží v restaurátorské dílně ve Vizovicích.

Restaurování dveří bratřejovského kostelíku

Na obnově dřevěných dveří pracují tři mistři svého oboru. Zdeněk Holý, Martin Kráčala a Josef Hrozníček. Zatím je ještě vidět, které části jsou nové, tedy nově vyřezané. Po dokončení to ale poznat nebude.

„Před povrchovou úpravou se musí udělat barevná retuš, která sjednotí staré prvky s novými. Teprve potom přijde závěrečná povrchová úprava, která vytvoří finální vzhled, kde by nemělo být poznat, které prvky jsou nové a které jsou původní,“ popisuje restaurátor Zdeněk Holý.

Některé kusy jsou úplně uhnilé.

Jeho kolega Josef Hrozníček se zatím věnuje velmi titěrné práci. „Tmelím defekty před povrchovou úpravou. Různé ostré hranky a podobně, aby všechno bylo vytmelené. To se pak zaretušuje, takže to také nebude poznat,“ vysvětluje Hrozníček.

Restaurátoři si mezi sebe potřebou práci rozdělili. Například Martin Kráčala se soustředí na samotnou konstrukci dveří a výměnu jejích poškozených částí. „Některé byly úplně uhnilé nebo poškozené,“ podotýká.

Po opravě by nikdo neměl poznat rozdíl mezi novými a starými částmi dveří.

Dveře musí být po dokončení restaurátorských prací plně funkční, musí se dobře zavírat. „Musí na nich být veškeré kování, ale zároveň se vždycky snažíme, aby na těch věcech bylo prostě poznat a bylo vidět, že mají za sebou historii, která už v současné době má nějakých sto třicet let,“ dodává Zdeněk Hrubý.

Dveře Bratřejovského kostela dostaly naposledy péči v devadesátých letech. Podle Zdeňka Holého šlo ale o laickou práci, kterou musí současní restaurátoři předělávat či odstraňovat.

Restaurování dveří bratřejovského kostelíku

„Někdy se u restaurování stává, že ty špatně provedené opravy jsou horší než poškození samotné, protože už jsou tam použitá třeba lepidla, které se nedají dobře uvolnit, nebo vruty, které jsou zarezlé, zkorodované, nedají se uvolnit, takže s tímhle tím bývá častěji více problémů,“ konstatuje.

Dveře už mají v práci restaurátoři tři měsíce. Kromě toho, že jim postup komplikují dřívější úpravy dveří, jsou důvodem pomalejšího postupu prací i některé zvolené technologické postupy.

Restaurování dveří bratřejovského kostelíku

„Třeba v tomto případě je to povrchová úprava, která je, řekněme, tradiční. Každá vrstva musí zasychat několik dnů,“ dodává Zdeněk Holý.

Zároveň musí restaurátoři počkat ještě na kovové kliky, které je potřeba odlít nové.

Spustit audio