Obytná ekokapsle ze Slovenska není pro klaustrofobiky

30. květen 2015

Skupina designérů z bratislavského studia Nice Architects navrhla mobilní a energeticky soběstačný “mikrodům” pro jednoho až dva lidi. Má tvar vejce, využívá solární a větrnou energii a získal název ekokapsle.

Vrchní část ekokapsle s hmotností 1500 kilogramů je pokryta solárními články o ploše 2,6 metrů čtverečních s instalovaným výkonem 600 wattů. Další výkon až 750 wattů může přinést připojený vysunovací stožár s malou větrnou turbínou na konci. Elektrická energie je ukládána do vestavěného akumulátoru s kapacitou 9,7 kilowatthodiny, přičemž ekokapsle také umí průběžně zachytávat, filtrovat a shromažďovat dešťovou vodu do nádrže umístěné pod podlahou.

Délka obytné kapsle je asi 4,5 metru, její šířka zhruba 2,4 metru a výška 2,5 metru. Okna i dveře se vyklápějí nahoru. Uvnitř, tedy na obytné ploše o velikosti asi 8 metrů čtverečních a v objemu 15 metrů kubických, se nachází skládací postel, malá kuchyně, místo pro konzumaci jídla nebo pro práci, sprcha s horkou vodou a splachovací toaleta (s levnější alternativou kompostovací toalety). V kapsli najdeme i trochu místa pro přechovávání věcí ve vnitřním prostoru nebo v prostoru s přístupem zvnějšku.

Tenhle způsob bydlení rozhodně není určený pro klaustrofobiky, lze ale předpokládat, že ho využijí výzkumníci odlehlých krajů, turisté nebo lidé, vystavení následkům katastrof nebo jiným mimořádným životním podmínkám. Stěny kapsle dobře tepelně izolují vnitřek od okolí a stříbrný povrch výborně odráží sluneční paprsky a brání tak přehřátí vnitřku.

Ekokapsle je mobilní a energeticky soběstačný “mikrodům” pro jednoho až dva lidi

Cena kapsle zatím nebyla stanovená, ale už poplatky za její dopravu přes Atlantský oceán mohou přesáhnout 2 tisíce dolarů. Kapsle se přitom vejde do standardních lodních kontejnerů. Její první exemplář byl předveden na letošní přehlídce Pioneers festival ve Vídni, která se konala ve dnech 28. a 29. května. Dodávky prvním zákazníkům jsou naplánovány na první pololetí roku 2016.

Zdroje: Ecocapsule.sk, Bored Panda, Engadget, Treehugger, Phys.Org, ScienceAlert

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio