Obyvatelé části Jablonce nechtějí v blízkosti svých domů překladiště odpadů

Starousedlíci z vilové čtvrti Na výsluní v Jablonci nad Nisou se bouří proti překladišti odpadů. Jeho výstavbu a provozování připravuje jablonecká společnost Alphacont. Plánuje tam vozit suť, pneumatiky nebo také komunální odpad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpadky (ilustrační foto)

Odpadky (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

V areálu společnosti Alphacont se sešla zhruba padesátka lidí. Všechny spojila obava ze vzniku překladiště odpadů, od kterého by jejich domovy odděloval jen nízký kopec.

„Kupovali jsme si domy ve vilové čtvrti ze 30. let minulého století, a opravdu jsme nečekali, že by někdo měl v plánu zřídit tady odpadový dvůr,“ říká Martin Bauer, který se přistěhoval před pěti lety.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánu na překladiště odpadů a o protestech lidí, kterým se plán nelíbí, natáčela redaktorka ČRo Eva Malá

Lidé se obávají hluku, prachu, zápachu, potkanů, kteří se budou u skládky držet, či znečištění spodních vod.

Padesát metrů od pozemku, kde by se měl v kontejnerech skladovat odpad, bydlí i manželé Berkovi.

„Toto do města nepatří, spíš by se tady mohla rozvíjet zástavba, a ne nějaké skladování odpadu,“ namítá pan Berka. „Tohle je vlastně nejkrásnější čtvrť Jablonce,“ dodává jeho žena.

Připomínky místních si přijeli poslechnout úředníci z jabloneckého stavebního odboru. Místní šetření bylo neveřejné, vedoucí odboru Ivana Řimnáčová však poznamenává, že se úřad bude připomínkami místních lidí zabývat a firmě prozatím podnikání nepovolil.

„V dané lokalitě je možná sběrna odpadu, to znamená provádění sběru a výkupu, nikoli však jeho zpracování, které by v této zástavbě mělo velmi obtěžující charakter,“ uvádí Řimnáčová.

Společnost Alphacont tak teď zřejmě musí svůj podnikatelský plán přehodnotit. „Takhle je to nepovolitelné,“ dodává vedoucí stavebního odboru.

Překladištěm by se měli zabývat i městští zastupitelé. Místní podali hromadnou připomínku s více než pěti sty podpisy. Stavební úřad rozhodne do sedmi dnů.

Jednatel společnosti Alphacont Martin Šuba se k výtkám starousedlíků vyjádřit nechtěl.

Eva Malá, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme