Obyvatelé části Prahy 6 postižení kontaminací vody dostanou odškodnění

Bez pitné kohoutkové vody budou lidé v části Prahy 6 nejméně do středy. Ve vodě v Dejvicích a Bubenči jsou totiž stále koliformní bakterie, které způsobují průjmy a zvracení. Potřeba proto budou další testy, jejich výsledky by měly být známé v úterý večer. Obyvatele postižených oblastí Pražské vodovody a kanalizace odškodní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé Dejvic a Bubenče postižení kontaminací vody budou odškodněni

Obyvatelé Dejvic a Bubenče postižení kontaminací vody budou odškodněni | Zdroj: ČTK

„U fyzických osob budeme vyplácet takzvané bolestné, lidé se nám musí prokázat zdravotní zprávou od svého lékaře, a právnickým osobám budeme vyplácet ušlý zisk. Všichni obyvatelé v postižené oblasti nebudou za dobu havárie platit vodné ani stočné,“ říká mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Asociace hotelů a restaurací České republiky v reakci na to nabídla provozovatelům hotelů a restaurací v Praze 6 právní pomoc při vymáhání kompenzací za to, že nemůžou používat vodu z vodovodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V části Prahy 6 teče z kohoutku znečištěná voda, pít se nesmí nejméně do středy. Více ředitel PVK Petr Mrkos a prezident AHR Václav Stárek

Příčinou znečištění vody byl pravděpodobně pokles tlaku ve vodovodu při běžné údržbě. Do vodovodního řadu tak byla nasáta stojatá voda s bakteriemi ze slepé přípojky, která pocházela ze 60. nebo 70. let a která není nezakreslená v mapách.

Pražské vodovody a kanalizace ji proto hledají pomocí kamery v potrubí asi na kilometrovém úseku mezi vodojemem Andělka a hotelem Diplomat. Pokud se podezření prokáže, podají trestní oznámení na neznámého pachatele.

Voda v Dejvicích a Bubenči není pitná už od soboty. Obyvatele o tom v neděli PVK preventivně informovaly a oblast začaly zásobovat vodou z cisteren.

Společnost tak reagovala na informaci o zvýšeném výskytu průjmových onemocnění v Dejvicích, která postihla přes 130 lidí, a okamžitě zahájila kontrolu kvality pitné vody.

Kohoutkovou vodu v Dejvicích a Bubenči nebude možné pít nejméně do středy

Číst článek

Voda není v současné době vedle pití určena ani ústní hygieně, a to ani po převaření. Lze se s ní mýt, ale ne oplachovat nádobí. Vodohospodáři potrubí proplachují, do vody přidávají také víc chloru.

Školy a školky v Dejvicích a Bubenči fungují v omezeném provozu. Právě do nich, do domů pro seniory a LDN bude radnice Prahy 6 vozit balenou vodu. Většina restaurací je otevřená.

Koliformní bakterie žijí v trávicím ústrojí různých živočichů včetně člověka. Pokud se vyskytují ve vodě, znamená to, že je znečištěna fekáliemi. Koliformní bakterie mohou způsobit průjmy, zvracení a nevolnost.

Opatření související s kontaminací vody se týká celkem 32 tisíc lidí.

Lokalita je ohraničená ulicemi Milady Horákové, U Vorlíků, Na Zátorce, náměstí Pod Kaštany, Wolkerova, Gotthardská, Goetheho, Za Císařským mlýnem, Papírenská, Jednořadá, Šestidomí, Ve Struhách, Čínská, Terronská, Pod Juliskou, Na Kvintusce, Na Šťáhlavce, Bílá, Božkova, Na Kocínce, Na Kotlářce, Kolejní, Na Vlčovce, Evropská, Gymnasijní, Pevnostní, Generála Píky, Svatovítská, Václavkova a Dejvická.

Český rozhlas, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme