Obyvatele centra Prahy ruší noční doprava, radnice omezí provoz u Staroměstského náměstí

Praha 1 plánuje v nočních hodinách omezit vjezd aut do okolí Staroměstského náměstí. Někteří místní si totiž stěžují na hluk. Rušno je hlavně v ulicích Dlouhá a V Kolkovně, kde jsou desítky barů a zábavních podniků. Problém podle radnice vyřeší vysouvací sloupky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Třeboni nainstalovali speciální sloupky, které omezují vjezd na náměstí

V Třeboni nainstalovali speciální sloupky, které omezují vjezd na náměstí | Foto: Lucie Suchánková Hochmanová

I v jednu hodinu ráno v Dlouhé a v ulici V Kolkovně stojí desítky taxikářských aut. Sami taxikáři říkají, že tu je rušno bez ohledu na to, jestli je všední den nebo víkend. Některým místním se hlasitý noční život nezamlouvá a stěžují si proto na radnici. „V noci je to horší než přes den. Chodí tady bandy opilých turistů, křičí dlouho do rána, projíždí troubící taxíky a nemůžete ani větrat,“ říká jeden z místních obyvatel.

Unikátní pohled do vodárenské věže na Letné: přes 100 let bez vody, přežila demolici a voní čajem

Číst článek

Radnice už má představu, jak problém řešit. Přes noc plánuje v centru omezit dopravu. „Opatření je jednoduché. Na všech přístupových místech by se v deset večer vysunul sloupek a podle nastavení by se v šest nebo pět ráno spustil,“ říká místostarosta Prahy 1 Richard Bureš (ODS).

Omezení se nebude vztahovat na místní. Radnice chce sloupky propojit s elektronickou databází nových zón placeného stání, které Praha 1 plánuje zavést letos v říjnu. Auta, která mají platné parkovací oprávnění, by tak sloupek poznal a pustil. Problém by podle Bureše nebyl ani s taxíky.

„Kdyby si někdo chtěl objednat taxík, tak představa je, že i dispečink by měl svou aplikaci a po zadání registrační značky objednaného vozu by se sloupek spustil,“ popisuje Bureš.

Povolení vjezdu by měly také sanitky, policie, popeláři nebo některé služby. K instalaci sloupků zbývá uzavřít smlouvu mezi radnicí a vlastníkem silnice, tedy technickou správou komunikací. První by se mohly objevit ještě letos v létě na Kampě v ulici U Lužického semináře. Tady chce Praha 1 zamezit v noci vjezdu autům pod Karlův most.

Ondřej Jánoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme