Obyvatelé Litoměřic žádají v petici, aby už nepřibývaly herny v Masarykově ulici

22. únor 2018

V Masarykově ulici v Litoměřicích fungují dvě herny. Zároveň je tam bývalá prodejna, která je v současnosti prázdná. Někteří lidé se bojí, že i tam vznikne další herna a sepsali proto petici. Požadují, aby město vznik nových heren zakázalo anebo, aby alespoň nemohly být v blízkosti škol, kterých je na Masarykově ulici a v jejím okolí hned několik.

Iniciátorkou petice je Marie Eisová, která má v Masarykově ulici svůj obchod.

„Tito hráči chodí kouřit ven, a obtěžují kolemjdoucí svými poznámkami, překáží v chůzi, a když je poprosíme, aby uhnuli, tak se kolikrát setkáváme s nadávkami¨. Je to velmi nepříjemné,“ popisuje situaci Eisová..

Spolu s ní podepsalo petici už víc než 400 lidí. Poukazují hlavně na to, že po frekventované ulici chodí také hodně dětí.

Majitel prázdného obchodu přistoupil na domluvu. „Klidně pronajme tu provozovnu na jiné účely,“ potvrzuje zastupitel Lukáš Wünsch z hnutí Severočeši Litoměřice. Majitel je podle Wünshe ochotný počkat ještě zhruba měsíc. Pak se rozhodne, co v prostoru vzdáleném ani ne sto metrů od základní školy bude.

Litoměřická radnice zatím reaguje na petici, jak tlumočí právnička města Martina Skoková: „Prvním požadavkem bylo, aby město zařídilo, aby nevznikaly nové herny – to ale není možné. To upravovala dřívější vyhláška o regulaci hazardu, tu ale napadá úřad pro ochranu hospodářské soutěže.“

Martina Skoková dodává, že dalším požadavkem bylo, aby nové herny nevznikaly v blízkosti škol. „K tomu přijalo zastupitelstvo usnesení, že pověřuje městský úřad, aby takovou vyhlášku připravilo, konzultovalo ji s ministerstvem vnitra a respektovalo to výše zmiňované stanovisko úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.“

Na návrhu nové vyhlášky omezující hazard úřad pracuje, termín ale dokončení stanovený není. Zatím platná vyhláška zakazuje hazard pouze v městské památkové rezervaci Litoměřic.

Masarykovu ulici nově hlídá mobilní kamera, jak říká strážník Jan Šimáček: „K ničemu tady zatím nedochází, nic jsme tu zatím neřešili. Žádné protiprávní jednání, nebo přestupky. Ani dříve se tady nic neřešilo.“

I přesto vyjíždějí hlídky preventivně do Masarykovy ulice častěji.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio