Obyvatelé slovenského Gabčíkova nejspíš v referendu odmítnou uprchlický tábor

V Gabčíkovu na jižním Slovensku dnes hlasují o zřízení uprchlického tábora na území obce. Vláda tam chce ubytovat 500 žadatelů o azyl ze sousedního Rakouska. Rakouské uprchlické tábory jsou totiž dlouhodobě přeplněné a dočasné umístění běženců na Slovensku jim má odlehčit. Bratislava těmto migrantům zaplatí ubytování a stravu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uprchlíci, běženci, migranti, uprchlický tábor (ilustrační foto)

uprchlíci, běženci, migranti, uprchlický tábor (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

V Gabčíkovu pobývali už dříve uprchlíci třeba z Balkánu a pětitisícová obec s nimi neměla vážné problémy.

Místní teď ovšem proti běžencům dokonce sepsali petici a podle odhadů dopadne referendum v neprospěch uprchlického tábora. Výsledek hlasování ale nic nezmění, pro vládu totiž nebude závazný.

Nevládní organizace kritizují premiéra Roberta Fica, že umístění uprchlíků v opuštěné univerzitní budově lidem vůbec nevysvětlil, a posílil tím jejich odpor k běžencům.

„Tito migranti nebudou určeni pro nás, tito migranti se vracejí nazpět do Rakouska. Jenom přechodně jim poskytneme nějaký prostor,“ uvedl Fico. Natrvalo chce Slovensko přijmout jen stovku křesťanských uprchlíků ze Sýrie.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme