Obyvatelé Zdib se bojí, že jim nové logistické centrum zkomplikuje život. Rozhodne kraj

12. květen 2016

Další logistické centrum by mělo vyrůst nedaleko Zdib u Prahy. Chce ho tam postavit společnost Goodman. Konkrétně má jít o dvě obří haly, které budou mít přes 75 000 metrů čtverečních. Doprava by tu mohla narůst až o 1600 aut denně, už teď jsou ale Zdiby a okolní obce plné aut. Lidé se proto bouří, což potvrdila i středeční beseda se zástupci majitele pozemku, investora a vedení obce.

Názor místních obyvatel na výstavbu hal byl podle jejich reakcí zřejmý. Podle nich bude mít vliv nejen na životní prostředí a dopravu, ale i na zdraví lidí. „Už teď jsme tu dost zatížení. Já osobně nejsem ochotná vyměnit zdraví třeba za novou silnici nebo za nějaké peníze do kulturních a dalších akcí,“ říká Eva Slavíková z iniciativy Stop halám GOODMAN Zdiby.

Vedení obce bude chtít, aby společnost nechala zpracovat odborné posudky. „Zatím jsme se zaměřili jen na životní prostředí, následovat budou další body jako doprava nebo vyřešení čističky,“ potvrzuje nezávislý místostarosta Zdib Jiří Žáček. On sám si dovede představit, že haly u Zdib vyrostou jen za určitých podmínek. „Musela by tam být podmínka výjezdu z areálu přímo na dálnici,“ dodává místostarosta.

Jak ukázala středeční beseda, to, co budí nedůvěru je i fakt, že firma jen haly postaví a kdo si je pak pronajme, už řešit nebude. Mnozí se proto obávají, aby obec nezatěžoval zápach nebo nadměrný hluk. Zástupce společnosti GOODMAN ale tvrdí, že by k takovým problémům dojít nemělo. "Stanoví se limity a bude jasné, co tam může být a co ne. Tyhle věci jsou jasné, to bude daný a budoucí provozovatel budovy to nesmí překročit, jinak by nedostal povolení k provozování,“ vysvětluje Jan Palek ze společnosti GOODMAN.

O tom, jestli je projekt stavby logistického centra připravený dostatečně bude rozhodovat kraj.

autor: Kristýna Prošková
Spustit audio