Oceněná reportáž Jana Šmída přibližuje posluchačům život uprchlíků v Calais

Na závěrečném večeru Prix Bohemia Radio v Arcibiskupském paláci v Olomouci převzali ocenění výherci ve třech soutěžních kategoriích, rozhodla odborná porota i studenti. O hlavní festivalové ceny tam soutěžilo 13 reportáží od autorů z pěti zemí, osm dokumentů a pět dramat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Šmíd, zpravodaj ČRo ve Francii

Jan Šmíd, zpravodaj ČRo ve Francii | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Nositelem druhé ceny v kategorii Reportáž se s příspěvkem „Calais, dále cesta nevede“ stal Jan Šmíd. Ve své reportáži nás Jan Šmíd zavede na sever Francie do města Calais. Francouzské město se stalo terčem pozornosti světových médií poté, co poblíž něj vyrostl uprchlický tábor s více než tisícovkou utečenců.

Autor reportáže popisuje život uprchlíků v táboře, jejich improvizované vzdělávání nebo stravování. Janu Šmídovi také jeden z uprchlíků řekl, že se chce dostat do Spojeného království a že se tam určitě dostane, protože nemá rád Francouze.

Aby Jan Šmíd situaci posluchačovi zasadil do kontextu, vyzpovídal i obyvatele města Calais. Ti samozřejmě neskrývali své rozhořčení, ale často byli naštvaní více na vládu, která problém neřešila a nechávala utečence žít ve špatných podmínkách, než na samotné uprchlíky.

Uprchlický tábor byl na konci roku 2016 vyklizen a uprchlíci byli převezeni na více než 150 míst po celé Francii.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme