Ochlazení Antarktidy vedlo ke vzniku nových druhů

19. duben 2013

Nedílnou součástí dnešního antarktického ekosystému je mořský led. A právě jeho vznik podle nové studie nastartoval evoluci velryb a tučňáků.

Před 53 miliony let byla Antarktida pokrytá subtropickými rostlinami. Během dalších 20 milionů let se však klima postupně ochlazovalo. Zhruba před 34 miliony lety Antarktidu pokryl masivní ledový příkrov a v okolním moři se objevil mořský led. Němými a téměř neviditelnými svědky těchto změn byly i jednobuněčné mořské obrněnky (Dinoflagellata). Ve stádiu cyst mají pevné schránky, díky nimž se na fosilním záznamu zachovávají lépe než jiné jednobuněčné organismy. Vědci, kteří zkoumali vzorky sedimentu vytěžené v hloubce až 1000 metrů pod povrchem dna moře, se proto zaměřili právě na sledování výskytu obrněnek v různých obdobích.

V dobách, kdy bylo moře kolem Antarktidy bez ledu, se v mořské vodě vyskytovala pestrá směs různých druhů obrněnek. Některé byly dravé, jiné získávaly energii fotosyntézou. S nástupem mořského ledu tento systém zkolaboval. Přežily jen dravé obrněnky, které se v hojném počtu objevovaly pouze na jaře a v létě. V té době led tál a do vody se dostalo množství živin, které spolu s přístupem světla vyvolalo „květ“ fotosyntetizujících řas.

Antarktický krill (Euphausia superba)

Masa planktonu je klíčovým zdrojem potravy pro drobné korýše krill, kterými se živí tučňáci i velryby. Vědci se domnívají, že právě změna dostupnosti krillu, které se celý ekosystém musel přizpůsobit, byla hnacím motorem evoluce velryb a tučňáků. Nasvědčuje tomu i fakt, že kosticovci, kteří cedí krill z vody, se od ozubených kytovců oddělili v době před asi 36 miliony let – tedy těsně poté, co antarktický ekosystém prodělal zásadní změnu.

Zdroj: Goethe Universitet

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio