Ochránci přírody dokončili v Tiských skalách na Ústecku opatření, která mají zmírnit erozi

26. listopad 2014

Eroze pískovcových skal v Tisé na Ústecku by se mohla zpomalit. Kromě přírody, kdy vítr ze skal odfukuje nebo déšť odplavuje písek, k ní přispívají i stovky turistů a horolezců. Skály v Tisé jsou navíc z měkčího, a tedy i drolivějšího pískovce. Agentura ochrany přírody a krajiny tam teď s využitím evropské dotace dokončila protierozní opatření. Stála necelé 4 000 000 korun.

„Jedná se o realizaci dubových přehrážek v okolí skal, pod skalami, které mají za cíl zamezit smyvu a odnosu písku a tím pádem obnažování skalních pat a zvyšování procesu eroze. Dále jsou zde realizovány desítky kamenných stupňů na obou okruzích Skalního města. Při větších deštích tam voda bude proudit vždycky, ale klíčové pro nás je, aby to zmenšilo objem toho materiálu, který to odnese od skal,“ vysvětlil Petr Kříž z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Nešlo ale jen o úpravu turistických cest, ale i míst, kam by lidé neměli chodit vůbec. Dělníci tam dubové nebo kamenné přehrážky nosili od května do října. Podle Kříže by měly vydržet několik let.

„Doufáme, že to bude fungovat trvale. Jsou to technická opatření, takže samozřejmě na několika místech může dojít k nějaké té opravě. Očekávám, a na některých místech to bylo patrné už během letošní sezóny, že tam dojde k zapojení porostů, trávy atd. Takže tím se to opatření stabilizuje a nemělo by se v nejbližších letech očekávat, že bychom na to měli navazovat.“

Tiské stěny

Případné opravy si vezme na starosti obec Tisá. Podle starosty Jiřího Jandáska z TOP09 tam stejně jako dosud budou chodit lidé na veřejně prospěšných pracích.

„Vážíme si toho, že byla udělána opatření, která bychom finančně nemohli realizovat. Samozřejmě je chceme dál udržovat. Máme pracovníky na veřejně prospěšných pracích, ti tam chodí a pravidelně to kontrolují. To, co budeme moci, opravíme vlastními silami. Tam, kde bychom nemohli, tak bychom se obrátili na tu realizační firmu.“

Ve skalách je potřeba dodržovat pravidla!

Turisté by ve skalách měli chodit jen po vyznačených cestách a horolezci dodržovat pravidla lezení v pískovcových skalách.

„Nesmí se lézt, dokud skála neuschne a musí se léze jen ty cesty, které byly jaksi slezeny,“ připomněl starosta Jandásek. S úřadem práce navíc vyjednává o zřízení dotovaného místa správce, který by na dodržování pravidel dohlížel.

autor: hau
Spustit audio