Ochránci přírody se postarali o nové hnízdiště čápů v Janovicích

28. srpen 2012

Na čápy bude při příštím návratu z teplých krajů čekat v Janovicích nad Úhlavou nové místo na hnízdo. Dobrovolníci ze Záchranné stanice živočichů v Plzni za pomoci hasičů vyspravili vrchol 29 metrů vysokého starého komína bývalého lihovaru tak, aby byl pro ptáky bezpečný.

Při snižování vychýleného hnízda se ukázalo, že původní dřevěná hnízdní podložka je shnilá a je třeba ji vyměnit za novou kovovou. V pořádku ale nebyla ani návětrná strana komína. Mezi cihlami chyběla malta, jedno místo držela kovová páska a obrovské hnízdo drželo jen vlastní vahou vpletené do dvou hromosvodů. Navíc cihly pod skruží byly volné . Ale právě ocelové skruže nedovolily pokračovat v bourání komína z hasičského žebříku. S ohledem na aktuální stav byla odstraněna pouze část cihel a zvětralý betonový věnec a pro čápy k novému hnízdění bylo osazeno armovací síto s novým hnízdním základem. Komín však bude třeba ještě zabezpečit. Podle Karla Makoně ze Záchranné stanice živočichů v Plzni, bylo by dobré snížit komín ještě o další dva metry, ale to už je na vlastníkovi objektu. Ovšem záchranáři by byli rádi, kdyby hnízdiště v Janovicích sloužilo dál.

Akce proběhla v rámci projektu druhové ochrany, který je z části financován a podpořen Plzeňským krajským úřadem, který se stará, monitoruje a pečuje o všechna hnízda čápů bílých i černých v regionu. Za dobu trvání projektu tak mohli ochránci přírody zrekonstruovali a upravili přes 90 hnízd a hnízdišť.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio