Očista Brd zatím nekončí. Pyrotechnici tu nacházejí tisíce kusů munice

8. září 2017

Na cedule zákaz vstupu narazí turisté v části Chráněné krajinné oblasti Brdy i příští rok. Ministerstvo obrany původně chtělo z někdejšího vojenského prostoru odstranit munici do konce letošního prosince, pyrotechnici ale budou Brdy dočišťovat zřejmě ještě celý příští rok. Zatím zkontrolovali 85 procent území.

Pyrotechnici objevili za pět let přes 9,5 tisíc kusů munice. Větší množství jich našli letos v srpnu.

„Poblíž vrchu Kočka nedaleko Padrťských rybníků jsme zaznamenali 1059 nálezů, hlavně 800 kusů munice. Tam je bývalá střelnice Padrtě. Nejzajímavější byl nález zbytku rakety Luna - to je jaderný nosič. Nejspíš tu při nějakém výcviku probíhaly střelby s touto raketou,“ vysvětlil velitel odřadu pyrotechnické očisty Aleš Zika. Kromě toho tam našli munici, kterou používaly armády Varšavské smlouvy, ale i munice vojsk NATO, která tady cvičila po roce 1989. „Hlavně tu ale byla munice z 2. světové války ale také z období před 1. světovou válkou,“ dodal.

Pyrotechnici hledají munici v Brdech od pondělí do čtvrtka. Mají k tomu speciální detektor. Když něco objeví, tak zapíská. Na jeho displeji se objeví třeba symbol třeba hřebíku a podkovy. Pyrotechnici z přístroje poznají, jak je předmět hluboko a z jakého materiálu se skládá. Potom ho pomocí motyko-sekyry odkryjí a pak ho odstraní a zlikvidují.

A co by měl udělat člověk, který munici někde objeví? „Důležité je identifikovat, že je to munice. S tím mají ale někdy problém i pyrotechnici. Prostě pokud objeví něco kovového, tak s tím, pokud si nebudou jistí, nemanipulovat, protože by to mohl být zbytek munice a zavolat policii. Ta už na to má své postupy,“ upřesnil Aleš Zika.

Na zákaz vstupu do některých míst třeba v okolí dopadových ploch Jordán a Tok a na posádkové cvičiště v Jincích upozorňují turisty cedule. Většina území už je ale od loňského ledna přístupná.

autor: fir
Spustit audio