Od Čertova jezírka přes Zatáčku smrti až k Masarykovu dómu

27. leden 2013
Po Česku

Dnešní výlet nebude ledajaký. Vydejte se s námi na plavbu lodí po ponorné říčce Punkvě v Moravském krasu!Vydejte se s námi na plavbu lodí po ponorné říčce Punkvě v Moravském krasu!

Zajímá vás, jaká je krasová výzdoba Punkevních jeskyní, jak vznikla naše nejslavnější propast nebo odkdy jsou tato místa přístupná pro návštěvníky? Připomeňte si s námi sobotní výlet Po Česku!

„Začínáme vodní plavbu, která měří 450 metrů. Prvních asi 150 metrů je slepé rameno říčky,“ říká můj průvodce. „Chodby tu byly rozšířeny tak, aby tu mohly proplouvat lodičky. Pod námi je asi jeden metr. Větší hloubky přijdou za chvíli.“

S vedoucím správy Punkevních jeskyní Hynkem Pavelkou sedíme na motorovém člunu, vyrobeném kdysi v loděnicích v Komárně, který jeden z průvodců mistrně kormidluje úzkým korytem.

Vedle slov svého společníka musím sledovat hlavně kamenný strop nade mnou, abych se vždy včas shýbl. Voda v Punkvě je dost vysoko, a tak je takových míst opravdu požehnaně. Do našeho hovoru zní jen tiché předení elektromotoru.

Proplouváme Černým nebo také Čertovým jezírkem, které svůj název dostalo podle tmavého zabarvení vápence pod komíny, které dosahují výšky až 68 metrů. Žádný z nich ovšem nevede až na povrch.

Punkevní jeskyně

„Připlouváme k prvnímu pohádkovému jezírku. Hloubka se tu pohybuje kolem 12 metrů. Je zde hlava Krakonoše, zkamenělý vodník a krystalický vodopád. Čeká nás nejtěžší úsek plavky – takzvaná Zatáčka smrti, jak říkají naši převozníci,“ dozvídám se.

Zatáčkou smrti bravurně proplouváme a odměnou nám je možnost z lodi vystoupit na břehu čtvrtého pohádkového jezírka a prohlédnout si prostoru s nejkrásnější výzdobou v Punkevních jeskyních, tedy Masarykův dóm. Také ten si s Hynkem Pavelkou prohlížím.

„Je tu spousta drobných krápníčků – takzvaných brček, zasněžený les, hrad na skále nebo barevný krystalický vodopád. Dominantu dómu tvoří stalagnát nazvaný Husův sloup,“ říká Hynek Pavelka.

Pak se znovu naloďujeme a čeká nás poslední část plavby až k venkovnímu přístavišti kousek od vstupu do jeskyní. A já pokládám poslední otázku. Celou dobu plavby mi totiž vrtalo hlavou, jaká by asi tak byla koupel ve vodě říčky Punkvy.

„Teplota vody se pohybuje od čtyř do sedmi stupňů. Závisí to na ročním období,“ uzavírá můj průvodce.


Zobrazit polohu Punkevních jeskyní na větší mapě

Spustit audio