Od ledna bude obranu EU posilovat bojová skupina V4. Tvoří ji na 3700 vojáků

Od ledna začne v rámci Evropské unie fungovat bojová skupina státu visegrádské čtyřky. Takzvaná Battle Group složená z více než 3700 vojáků z Česka, Polska, Slovenska a Maďarska by měla rychle reagovat na případné krizové situace, pokud bude Evropská unie nějakým vystavená. O nasazení skupiny musí rozhodnout zástupci všech členských států osmadvacítky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojáci (ilustrační foto)

Čeští vojáci (ilustrační foto) | Foto: Ivan Holas | Zdroj: Český rozhlas

„Je to první bojová skupina postavená na základech V4. Je tam Polsko, Česká republika, Maďarsko, Slovensko a z velmi malé části také vojáci z Ukrajiny,“ upřesnil bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Od ledna bude v půlroční pohotovosti na 3700 vojáků v rámci operační skupiny EU V4. Fungování Battle Groups přibližuje bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý

Bojové skupiny, takzvané Battle Groups, společně vytvářejí armády Evropské unie. Vojáci dané skupiny pak mají nepřetržitou půlroční pohotovost „Je to standardní bojová skupina, která musí být připravena být vyslána až do 6 tisíc kilometrů od Bruselu. Bojová skupina může být vyslána velmi rychle,“ upozornil Šedivý.

O nasazení vojenské skupiny rozhodují ministři členských států EU na zasedání v Radě EU do 5 dnů a Battle Group pak musí být schopná rozmístění do 10 dnů od rozhodnutí.

Battle Group V4:
Polsko - vedoucí země, více než 1800 vojáků
Česká republika - 728 vojáků
Maďarsko - zhruba 640 vojáků
Slovensko - zhruba 460 vojáků
19 příslušníků ozbrojených sil Ukrajiny
Celkem 3700 vojáků

Česko má v rámci Battle Group V4 na starosti zdravotnickou a logistickou podporu. „Český příspěvek do V4 EU Battle Group je po polské straně, která je vedoucí zemí celé této skupiny, druhý největší. Při jeho formování jsme v souladu s potřebami vznikající EU Battle Group vycházeli ze specializací, ke kterým se v Evropské unii i NATO dlouhodobě hlásíme,“ uvedl náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Česká republika se ale v rámci skupiny významně podílí i na velitelských strukturách. „To jsou štábní důstojníci, ale i velitelé. Například zástupce velitele skupiny je český generál Jung,“ doplnil Jiří Šedivý.

Hlavním smyslem konceptu Battle Groups je reagovat na nastalé krizové situace. „A jeho aktivace zejména po útocích v Paříži je mnohem aktuálnější, než byla v minulosti,“ dodal Šedivý.

Země V4 plánují, že by mohly unii nabídnout opět společnou Battle Group v roce 2019.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme