Od ledna se v Praze nastálo změnily linky některých autobusů, někde se přesunuly i zastávky

14. leden 2015
Zprávy

Možná jste nedávno přišli na zastávku a zjistili, že vám autobus jede úplně odjinud. Důvodem můžou být změny, které ve veřejné dopravě platí od ledna. Přesunuly se některé zastávky na důležitých dopravních uzlech, autobusové spoje posílily a jiné naopak zanikly. Změny se dotkly problematické linky číslo 294, která nabírala zpoždění hlavně v centru.

V předchozích letech se provoz hromadné dopravy na začátku ledna omezoval. To se letos nestalo. Navýšil se naopak počet nízkopodlažních autobusů, měli byste se jimi svézt častěji než loni nebo předloni. Změnila se ale poloha některých zastávek. Týká se to třeba linky 205.

„Na lince 205 se nově zřizuje zastávka u polikliniky Budějovická, aby lidé ve směru na Zemanku měli lepší cestování z přestupního uzlu," vysvětluje Filip Drápal, mluvčí společnosti ROPID, která městskou dopravu organizuje.

O jednu zastávku přišla i linka 125, konkrétně u stanice metra Skalka.

„Jelikož tam linka 125 měla dvě nástupní zastávky Na Skalce, jedna se ruší a zůstává pouze ta, která je na hlavní silnici vedoucí do Strašnic," upřesňuje Drápal.

Nesvezete se školní linkou 330.

„Na základě vyhodnocení čtvrtletního provozu této školní linky se ruší provoz mezi sídlištěm Skalka a Květnicí. Využití bylo téměř nulové. Je zbytečné, aby tato linka fungovala dále. Zároveň se u školních linek upravila linka 552, kde se zrušil odpolední školní spoj, který byl také téměř nevyužitý."

Častěji pojedou některé autobusy linky 193. Zajíždí k vysokoškolským kolejím na Volze. Více spojů se studenti dočkají hlavně v neděli večer. Změní se i trasa 294, která jede centrem města z Florence do Nemocnice Pod Petřínem.

Čtěte také

„Kvůli přetrvávajícím potížím s průjezdem této linky úzkými uličkami se ruší zastávka Truhlářská a nahrazuje se zastávkou na náměstí Republiky. Tato linka by měla jezdit o něco pravidelněji než dosud," dodává mluvčí ROPID.

Společnost ROPID v příštích dnech začne jednat s městskými částmi o novém uspořádání hromadné dopravy v západní části města. Důvodem je dokončení čtyř nových stanic na lince A, které by se měly otevřít už na jaře. Nově bude metro A končit v Motole. Změny linek autobusů a tramvají pocítí hlavně obyvatelé Prahy 5 a Prahy 6.

autor: jch
Spustit audio

Více z pořadu