Od nového školního roku mají žáci povinné plavání. Školy ze Šumperska budou jezdit do Zábřehu

6. září 2017

V novém školním roce čekají děti povinné hodiny plavání. Téměř 1500 žáků ze Šumperka a okolí bude muset dojíždět do Zábřehu. Šumperský bazén totiž bude dva roky zavřený kvůli rekonstrukci. Komplikace to přinese nejen školám a šumperské radnici, ale hlavně zábřežskému bazénu, který musel změnit svůj rozvrh.

Na zábřežský bazén bude od tohoto týdne dojíždět na povinné plavání téměř dvojnásobek dětí než obvykle. Základní škola Vrchlického v Šumperku musela stejně jako řada dalších upravit rozvrh. Tamní žáci měli plavání i dříve, tentokrát ale ztratí dojížděním jednu vyučovací hodinu týdně, jak potvrdil ředitel Petr Málek: „Spojujeme dva tělocviky do jednoho vyučovacího dne. A k tomu musíme přidat některý z předmětů, který budou mít děti v rámci dopravy.“

Peníze za dopravu můžou školy získat z dotace ministerstva školství. Když se to školám nepodaří, zaplatí náklady město. Ty se ale tento rok zvýší. „Když byl otevřený šumperský bazén, tak město hradilo provozní náklady 585 korun na žáka. Podle smluv, které mají školy uzavřené se zábřežským bazénem, by teď měl být náklad až 1100 korun,“ uvedla Jana Nedělníková.

Šumperský bazén bude znovu v provozu za dva roky

Dětí ze Šumperska, které budou jezdit do Zábřehu, je podle provozovatele bazénu skoro 15 stovek. Vedoucí plavecké školy Bohumil Molek proto připravuje rozvrh už od května. „Museli jsme omezit plavání mateřských školek. Zcela jsme zrušili plavání batolat s maminkami a odpolední výuku pro veřejnost jsme výrazně omezili asi na poloviční provoz,“ popisuje Molek.

Kvůli většímu počtu dětí musel provozovatel posunout otevírací dobu pro veřejnost až na druhou hodinu odpolední. Šumperský bazén bude podle vedení tamní městské firmy v provozu od září 2019.

autor: sol
Spustit audio