Od Pradědu na Hanou: Cesta k prameni Odry

16. říjen 2012

Po nějaké době se Mirek Kobza opět rozhodl zavítat k pramenům největší řeky, která spatřuje světlo světa na Moravě. Není to Morava, jak by se mohlo zdát nýbrž Odra – evropský veletok, jehož značná část protéká zemí dávných Slezanů.

Za pramenem Odry se může vydat i méně zdatný turista. Není to ani dlouhý, ani náročný výlet, pokud se jej tedy nerozhodněte dobrovolně natáhnout přechodem někam dále. Moc na výběr ale není, neboť samotný pramen leží ve Vojenském výcvikovém prostoru Libavá a jen díky tomu, že zde v devadesátých letech byla vytýčena turistická trasa se souhlasem správy újezdu, můžete dnes pramen navštívit. Před rokem 1989 to bylo zhola nemožné a dokonce i nebezpečné.

Východiskem cesty za pramenem řeky, která po 854 kilometrech své trasy Českem, Polskem a Německem splyne s vodami Baltského moře, je bezesporu vesnice Kozlov. Ta se rozkládá při hlavní silnici do Potštátu. Ani si možná neuvědomíte, že se nachází v úctyhodné nadmořské výšce kolem 620 metrů.

Vystoupáte k hornímu konci obce, kde odbočuje na západ do Oderských vrchů červená turistická značka. Ta vás nejprve po silnici a pak po zpevněné lesní cestě zavede až k místu, kde z cesty odbočíte na malou mýtinu, uprostřed níž stojí altánek. Když do něj vstoupíte, najdete uprostřed zamřížovaný otvor a pod ním vodní hladinu. Právě tady spatřuje světlo světa řeka Odra.

Více se dozvíte v rozhlasové pohlednici Od Pradědu na Hanou, v pátek 19. října.

autor: kbz
Spustit audio