Od první doložené exploze metanu v ostravských dolech uplynulo 170 let

1. listopad 2017
Zprávy , Zprávy

Únik metanu patří odjakživa k tomu nejhoršímu, co mohou horníci pod zemí zažít. Důlní plyny jsou vysoce výbušné a mají na svědomí mnoho obětí. V ostravském archivu se podařilo najít důkazy o úplně první doložené a tragické explozi. Právě dnes od ní uplynulo 170 let.

Byl srpen roku 2015. Na dole Darkov na Karvinsku začal v kilometrové hloubce hořet metan. Tři horníci to nepřežili. „S tím pocitem, že nevíte, jestli se vrátíte, jdete do práce každý den,“ poznamenal tehdy jeden ze zaměstnanců dolu.

A co teprve v polovině 19. století, kdy byla ochrana před metanem v podzemí mizivá. Dochoval se vzácný úmrtní list z 1. listopadu roku 1847. „Je to vlastně zpráva o smrti jednoho z horníků na dole Karolina,“ říká archivář Martin Juřica.

Celkem podle Martina Juřici z Archivu města Ostravy zemřeli tehdy před 170 lety čtyři horníci. Až ze starších zápisů vyšlo najevo, proč se to vlastně stalo. Navzdory všem zákazům si havíři vlastnoručně vyrobenými klíči lampy otevírali a brali si tajně olej, aby doma ušetřili.

„Pravděpodobně jeden z horníků si chtěl odnést část oleje, který se používá na svícení v dole, pro vlastní potřebu. A zřejmě neopatrností lampu otevřel v době, kdy ještě nebyla zhaslá, takže došlo k výbuchu důlních plynů,“ dodává archivář.

Metan byl tehdy bez nadsázky všudypřítomný. Byla místa, kde samovolně vyvěral na povrch a v kronikách se píše třeba o náhlých explozích ve sklepech domků. Ochranu před metanem zajišťovaly zvláštní lampy a horník podle délky plamene poznal, že už je zle.

Jednu takovou mají i v památkově chráněném Dole Michal v Ostravě. „Tento exponát pochází z roku 1898, výrobcem je firma Karel Brouček. To je opravdu ukázka ostravské práce pro vlastně ostravské horníky,“ řekl nám už dříve správce památky Alexandr Zaspal.

Zda se i do těchto lamp někdo kvůli oleji načerno dostal, to už dobové dokumenty neuvádí.

autor: mrk
Spustit audio