Od prvního listopadu začíná silničářům podle zákona zimní sezona

25. říjen 2016

Vrcholky hor už pokrývá sníh a teploty padají někdy i pod nulu. Přichází doba, kdy na silnicích budeme čím dál častěji potkávat sypače. Zimní sezona silničářům začne přesně za týden. Teď mají poslední dny na to, aby nachystali a promazali vozidla s radlicemi a naplnili sklady solí a drtí. V Plzeňském kraji musí během následujících měsíců udržet ve sjízdném stavu zhruba pět tisíc kilometrů silnic.

„Máme 14 posypových vozů. Na každém sypači musí být tříčlenná posádka. Přípravy máme zvládnuté tak na 60 procent, takže nás ještě něco málo čeká,“ uvedl Pavel Fait, ředitel střediska správy a údržby silnic Plzeňského kraje v Rokycanech.

Na zimu nesmí chybět posypový materiál. Kvůli jeho předzásobení dokonce staví v Rokycanech halu

Na zimu nesmí chybět posypový materiál. Kvůli jeho předzásobení dokonce staví v Rokycanech halu. V jedné polovině bude uskladněn posyp chemický a ve druhé inertní. Rokycanské středisko musí spravovat 450 kilometrů silnic. Prvním rokem se také budou rokycanští silničáři starat o sto kilometrů silnic druhých a třetích tříd v Plzni.

Před zimou se musí vše důkladně zkontrolovat a promazat

„Prozatím naši pracovníci vyjížděli jen na kontroly nebo na preventivní zásah. Od 1. listopadu musíme dodržovat lhůty, které jsou dané zákonem. Oficiálně totiž začíná zimní sezóna, dodal Jiří Slapnička," dispečer zimní údržby SÚS PK.

Před zimou se musí vše důkladně zkontrolovat a promazat

Každý rok v létě se předzásobí materiál na zimu. Teď je na skladech 22 tisíc tun soli a inertní posyp.

„V zásadě jsme povinni vyjet od zjištění závady ve sjízdnosti do půl hodiny. Musíme počítat s tím, že každý sypač má svůj okruh, kdy nejkratší doba za kterou je schopný daný úsek objet jsou tři hodiny. To jsou silnice zařazené do prvního pořadí,“ doplnil Jiří Slapnička.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio