Odboráři chtějí příspěvky i pro horníky ze severu Čech. Sobotka to nevyloučil

Českomoravská konfederace odborových svazů chce pro horníky ze severních Čech příspěvek 8000 korun jako kompenzaci za rozhodnutí vlády o neprolomení těžebních limitů. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD pomoc pracovníkům v dolech nevyloučil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) a předseda ČMKOS Josef Středula na sněmu odborových svazů

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) a předseda ČMKOS Josef Středula na sněmu odborových svazů | Zdroj: ČTK

Z Českomoravské konfederace odborových svazů zní jasný vzkaz, že vláda musí nést zodpovědnost za svá rozhodnutí o neprolomení těžebních limitů. Odboráři tak chtějí, aby kabinet schválil příspěvky ve výši 8000 korun i pro horníky ze severních Čech.

„Lidé mají přijít o práci. V této chvíli se obzvláště někteří členové vlády, zejména hnutí ANO, vůbec neznají k závazku, aby řešili sociální důsledky,“ říká předák odborových svazů Josef Středula.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD na sněmu odborářů finanční injekci pro další horníky nevyloučil. „Vyžaduje to aktivní státní politiku zaměstnanosti a musíme být schopni těmto regionům a lidem podat pomocnou ruku.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Odboráři chtějí pro horníky ze severních Čech kvůli limitům příspěvky 8000 korun. Premiér finanční pomoc nevyloučil. Více Barbora Kladivová

Příspěvky by přivítal i Odborový svaz horníků. Jejich výši, tedy 8000 korun, ale místopředseda Jaromír Pytlík hodnotit nechtěl. „Na Slovensku je obdobné nařízení a je zhruba o 30 procent vyšší,“ upozornil.

Vláda v květnu schválila příspěvek pro propouštěné horníky OKD ve výši 8000 korun a 7000 korun pro ostatní zaměstnance podniku.

Jenže podle původního návrhu měli dávku dostávat i propuštění pracovníci z deseti hnědouhelných společností a uranových dolů. Podle šéfa státní kasy z hnutí ANO Andreje Babiše by neměl stát pomáhat soukromým firmám.

Územní limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách jsou závazným usnesením vlády České republiky č. 444 z roku 1991, které bylo přijato na návrh tehdejšího ministra životního prostředí Ivana Dejmala. Definuje dobývací prostory a oblasti, kde jsou zásoby uhlí odepsané. Jedná se o lokality v Ústeckém kraji - lom Bílina, Nástup-Tušimice (vlastník Severočeské doly, a. s.) a lom ČSA (vlastník Severočeská energetická, a. s., dříve Litvínovská uhelná - součást společnosti Czech Coal).

„U OKD jsme udělali výjimku. Stát přece nemůže ručit za soukromé firmy a na severu vydělávají podnikatelé na uhlí miliardy. To je jejich problém,“ myslí si.

Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska by naopak stát pomoci měl. Hlavně by ale měl všem havířům měřit stejným metrem. S příspěvky pro ty severočeské tak souhlasí.

„Jsem přesvědčen, že stát má maximálně pomoci horníkům v rámci stávajícího sociálního systému a aktivní politiky zaměstnanosti. Ale musíme mít rovné podmínky pro všechny,“ zdůrazňuje.

Pokud by kabinet schválil příspěvky pro všechny havíře, tedy nejen pro pracovníky OKD, ale i z desítek dalších společností, mohly by výdaje dosáhnout až tří miliard korun.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme