Odborníci řešili budoucnost Brd. Shodli se na ochraně bezlesí i vodních toků

V Brdech bude po zrušení vojenského újezdu třeba ochránit hlavně unikátní bezlesí a vodní toky a taky zamezit výstavbě. Shodli se na tom účastníci dvoudenní konference v Příbrami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenský újezd Brdy čistí od začátku dubna pyrotechnici

Vojenský újezd Brdy čistí od začátku dubna pyrotechnici | Foto: Lukáš Milota | Zdroj: Český rozhlas

„To není jenom o tom zachování, my se o to musíme starat, protože zrovna to bezlesí v území, kde všude okolo je les, se stane lesem, pokud nebudeme bezlesí udržovat,“ říká zoolog David Fischer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na konferenci v Příbrami, která projednávala budoucnost Brd, natáčela redaktorka Alena Rokosová

„A musíme ho udržovat podobně brutálním způsobem, jako to, v uvozovkách, dělala armáda,“ dodává Fischer s tím, že bude prostě potřeba narušovat terén. Odborníci se také shodli na tom, že bude nezbytné zabránit výstavbě.

V části území Vojenského újezdu Brdy, ze kterého se příští rok v lednu stane chráněná krajinná oblast, také mimo jiné Klub českých turistů zřejmě ještě letos vyznačí trasy.

„Vzešla celá řada návrhů na to, jakým způsobem dále postupovat. Jedním z takových návrhů je i úmysl tuto konferenci v nějaké podobě zopakovat někdy na podzim letošního roku s tím, že už budeme o něco dále,“ dodává jeden z pořadatelů konference, předseda občanského sdružení Brdy-Res publica, Pavel Čámský.

Závěry nynější dvoudenní konference chtějí pořadatelé předat příslušným úřadům. V dubnu totiž půjde návrh na vyhlášení CHKO Brdy do mezirezortního připomínkového řízení. Pak by ho měla schválit vláda.

Vojenský újezd Brdy | Foto: Český rozhlas

ČRo, A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme