Odhalení zločince z odrazu v oku oběti?

3. leden 2014

Někdy se stává, že během zločinu je oběť vyfotografována. Buď pachatelem nebo někým jiným. Této možnosti by mohli v budoucnu občas využít i vyšetřovatelé naopak k identifikaci pachatele.

Zornice či pupila oka je někdy metaforicky považována za “vstup do duše”. Technicky vzato je ovšem povrch zornice především zrcadlem, i když zdaleka ne rovným a ideálním. Dva britští psychologové, z univerzit v Yorku a v Glasgow, na toto téma publikovali studii ve vědecké databázi PLOS One, která soustřeďuje hlavně biomedicínské články.
Na to, abychom však obraz z povrchu zornice mohli zachytit a dále zpracovat, potřebujeme opravdu kvalitní fotografickou kameru s velmi vysokým rozlišením. V rámci experimentu použili odborníci speciální kameru značky Hasselblad s rozlišením 39 megapixelů, tedy 39 milionů zobrazujících bodů. Touto kamerou nasnímali tváře osmi pokusných subjektů včetně jejich očí. Pomocí zvětšení a dalšího zpracování snímků pak byly pořízeny obrazy odzrcadleného okolí pokusných subjektů včetně osob, které se takto zobrazovaly v jejich zornicích.

Zvětšené obrazy samozřejmě nebyly dokonalé, obrazy jednotlivých osob v zornicích byly široké jen zhruba 30-50 pixelů a byly asi 30 tisíckrát menší než tváře “obětí”. Psychologové se pokusili jejich kvalitu ověřit tradičním kriminalistickým způsobem: 32 účastníků identifikovalo podle těchto syntetizovaných obrazů osoby, zobrazené v zornicích. Pokud šlo o účastníkům pokusu dobře známé osoby, účinnost metody identifikace dosáhla 84%. Pokud šlo o osoby respondentům neznámé, účinnost identifikace činila jen 71%.

Samozřejmě, nelze vždy čekat, že při každém zločinu bude zornice oběti vyfotografována z dostatečné blízkosti, navíc v dobré kvalitě. Avšak nelze tuto možnost podceňovat, může být totiž jednou z cest k identifikaci pachatele.

Zdroje: Discovery News, International Science Times, Canada.com, Engadget, PLOS One

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio