ODKAZY 24.11. Jak ťape 662-nožka?

24. listopad 2012

Dnešní Meteor by mohl působit poněkud katastroficky. Hemží se to v něm podivnými potvorami, či neidentifikovatelnými zónami ve vesmíru.

Na následujícím příspěvcích a odkazech získáte o tématech dnešního Meteoru další zajímavé informace.

kupříkladu o promítání vítězného populárněnaučného filmu, které se v budově Českého rozhlasu v Praze odehraje zítra, v neděli 25. listopadu 2012 v 18:00. Podrobnosti najdete zde.

Mnohonožky

Kupříkladu o nejnohatější mnohonožce Illacme plenipes, kterou americký biolog Paul Marek objevil na předměstí Silicon Valley v Kalifornii. Samičky mají až 750 nohou, samečci jsou skromnější a vystačí si 562 nohama. Exemplář, na který se můžete podívat si vystačí s "průměrem".


Záznam pohybu mnohonožky Illacme plenipes, která má "pouhých" 662 nohou. Autor: Dr. Paul Marek (licence CC-BY 3.0)

Mezi nejmohutnější mnohonožky světa patří Archispirostreptus gigas. Jde o mnohonožku, která může dorůst až do délky cca 38,5 cm a tloušťky 2,1 cm. Tento druh má 256 nohou, jiní příslušníci rodu Archispirostreptus mohou mít od 80 do 400 nohou. Jejich pohyb je každopádně impozantní. Mnohonožky Archispirostreptus gigas se sbalují do spirály, pokud se cítí být v ohrožení. Jakmileohrožení pomine, jejich nožky je nesou světem dál.


Africká mnohonožka Archispirostreptus gigas.
autor: Marek Janáč
Spustit audio