Odpovědnost za škodu způsobenou roboty? Europoslanci vyzývají komisi k vytvoření pravidel

Na některé roboty by se v budoucnu mohlo vztahovat pojištění podobné povinnému ručení. Navrhují to europoslanci ve zprávě s výzvou pro Evropskou komisi, kterou nyní projednávají. Platila by se z něj škoda, kterou způsobí roboti s umělou inteligencí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snímek ze semináře o robotice v Evropském parlamentu

Snímek ze semináře o robotice v Evropském parlamentu | Foto: Evropský parlament

„Vidíme, jak rychle se technologie vyvíjí. Roboti jsou už teď na trhu. To je důvod, proč chceme, aby Evropská komise navrhla regulace,“ vysvětlila autorka zprávy, lucemburská europoslankyně Mady Delvauxová.

Pojištění by se mohlo týkat robotů, kteří mají schopnost sami se učit. U takových robotů by totiž mohlo být těžké určit, do jaké míry je za způsobenou škodu odpovědný jeho výrobce nebo majitel. Europoslanci ale nemohou legislativu navrhovat přímo.

Ve zprávě, kterou tento týden projednávají, proto vyzývají Evropskou komisi, aby se začala vytvářením pravidel pro robotiku zabývat. Součástí návrhu jsou také etická pravidla, například že robot musí být rozpoznatelný jakožto robot nebo že uživatelé nesmějí robota proměnit ve zbraň.

Zpráva také varuje před nedostatkem pracovní síly. V Evropě bude podle europoslanců do tří let chybět přes 800 tisíc odborníků na informační technologie.

Snímek ze semináře o robotice v Evropském parlamentu | Foto: Evropský parlament

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme