ODS chce na nevolebním kongresu řešit hlavně priority programu

Ještě před dvěma lety byla silnou vládní stranou - v posledních volbách do sněmovny ale získala necelých osm procent. Občanská demokratická strana má dnes v pražském Karlíně jednodenní kongres. Vedení si volit nebude, bude řešit program. Chce představit alternativu, kterou se vymezí proti vládě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Fiala ODS

Petr Fiala ODS | Foto: Filip Jandourek

Podnikání, snižování daní a byrokracie, sociální systém, obranyschopnost Česka a způsoby, jak neomezovat osobní svobodu. To by měla být některá z témat kongresu ODS.

„Budeme se ale věnovat i třeba důležitým tématům v zahraniční politice, naší zahraničně politické orientaci, současné podstatné debatě třeba o přistěhovaleckých problémech v EWU,“ informoval o dalších tématech místopředseda Martin Novotný.

Strana chce také zjednodušit přijímání nových členů a plánuje institut takzvaného podporovatele. To jsou lidé, kteří se stranou sympatizují, chtějí být aktivní, ale nechtějí do ní vstoupit.

Podle předsedy Petra Fialy je to trend, který se teď objevuje nejenom v české politice, ale i v zahraničí.

Na kongresu se má ODS věnovat také hospodaření strany. Ta se loni potýkala s dluhy. Na konci roku musela razantně šetřit a propouštět zaměstnance.

„Po těch drastických ekonomických opatřeních, která jsme udělali v minulém roce, v tomto roce Občanská demokratická strana hospodaří s přebytkovým rozpočtem,“ řekl její předseda Petr Fiala.

Na sobotní kongres dostali pozvánku všichni členové. Pokud se budou chtít zúčastnit, budou muset zaplatit poplatek - a to 1500 korun.

ODS - historie strany | Foto: Český rozhlas

Lenka Jansová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme