ODS na Vysočině stále nemá radního. Navržený Ota Benc to patrně vzdá

24. říjen 2016
Zprávy z

Občanští demokraté na Vysočině stojí před jasným úkolem – musí vybrat člověka, který je bude prezentovat v krajské radě. Strana totiž dostala nabídku od ČSSD, hnutí ANO a Starostů pro Vysočinu společně vládnout. Z pětice zvolených občanských demokratů se měl radním stát Ota Benc, který ale zvažuje spíše odstoupení než politickou funkci. Sám prý takovému scénáři před volbami nevěřil.

Občanská demokratická strana získala v nedávných krajských volbách 9,10% hlasů a náleží jí pět zastupitelských křesel.

Vítěz voleb ČSSD už nemůže vládnout tak, jako v uplynulých čtyřech letech, tedy s tichou podporou komunistů. Nedají totiž dohromady nadpoloviční většinu.

Čtěte také

Sociální demokraté proto museli vytvořit koalici a po dohodě se svými partnery vzniká spojení ČSSD, ANO, Starostů a ODS. Jenomže ODS má problém, nemají kandidáta, který by s funkcí souhlasil. Navrhli Otu Bence, ten je ale skeptický. „Rozhodně se nezdálo, že by mohla nastat vůbec tato situace. A když už nastala, tak jsem napočítal s tím, že bych zrovna já mohl být tím, který bude zvolen,“ řekl Českému rozhlasu Benc, který pracuje jako ředitel základní školy ve Ždírci nad Doubravou na Havlíčkobrodsku.

Neúspěšný lídr

Prvním mužem kandidátky ODS byl jihlavský publicista a podnikatel Zdeněk Geist. Do zastupitelstva se ale nedostal, poslední postupující Ota Benc měl o tři preferenční hlasy víc. Pokud Ota Benc rezignuje na svůj mandát, jako že o tom uvažuje, tak se Geist do zastupitelstva dostane a může být radním. Zájem podle informací Českého rozhlasu má.

„Je to osobní rozhodnutí pana Bence. Oznámil, že pokud nemůže vykonávat uvolněnou funkci, rezignuje,“ komentoval šéf občanských demokratů na Vysočině, senátor Miloš Vystrčil.

Starostové velkých měst

Ve hře jsou ještě další dva zvolení zastupitelé ODS – Jan Tecl a Radovan Necid. Oba jsou starostové velkých měst – Havlíčkova Brodu a Velkého Meziříčí a podle pravidel ODS by obě funkce najednou vykonávat nemohli.

Rozhodnutí v táboře ODS na Vysočině má padnout v tomto týdnu.

autoři: mik , daz
Spustit audio