Ojedinělý odchov komby Garnettovy v Zoo Ostrava

12. březen 2014

Po několika neúspěšných porodech se v ostravské zoologické zahradě konečně daří odchovávat mládě komby Garnettovy. Jedná se o jedno ze čtyř mláďat, která se za poslední rok narodila na celém světě!

Mládě přišlo na svět už koncem loňského roku, pravděpodobně těsně před Vánocemi. Jelikož ale ošetřovatelé nechtěli samici rušit a jakkoli do odchovu mláděte zasahovat, vstupují do expozice pouze na nezbytně nutnou dobu, aby zde umístili potravu. Průběh odchovu s napětím pozorují raději zpovzdálí. Doposud neproběhla ani žádná veterinární kontrola, takže zatím není známo, jestli se jedná o samičku či o samečka. Rodiče se ale o svého potomka příkladně starají, takže odchov historicky prvního mláděte této noční poloopice v Zoo Ostrava by měl být nakonec úspěšný.

Pár záběrů ze života kombí rodiny přinášíme na videu.

Rodiči mláděte je devítiletá samice Ellie a sedmiletý samec Sid. Ellie je v zoo od roku 2008, kdy zde s chovem komb začali, dovezena byla ze Zoo Plzeň. Sida získali v roce 2012 ze Zoo Bratislava. Přestože v přírodě samice pečuje o potomky sama, jsou v zoologických zahradách chovány komby v páru a samec zůstává ve společné expozici i v době porodu a následné péče o mládě.

Komba Garnettova (Otolemur garnetti) je noční poloopice vyskytující se v Somálsku, Keni, Tanzánii a na Zanzibaru. Váží okolo 800 g. V kombím jídelníčku najdeme ovoce a bezobratlé (hmyz nebo měkkýše), ale jsou schopni ulovit i drobnější obratlovce. Pochutnají si i na míze stromů. V přírodě zatím tento primát není kriticky ohrožen, ale tak jako ostatní druhy trpí lidskou rozpínavostí, zejména přeměňováním krajiny na zemědělskou půdu. Vzhledem k nočnímu způsobu života existuje o tomto druhu jen malý počet výzkumů, tudíž máme o tomto druhu jen velmi málo informací.

Stav komb Garnettových v lidské péči není uspokojivý, protože na světě je chováno pouze 43 zvířat (v 19 zoo). V Evropě je to 15 zvířat, ale z nich jsou pouze 2 samice (jedna samice v Plzni a jedna ostravská). V Severní Americe žije 25 komb, z čehož je 8 samic. V Evropě se během posledních 12 měsíců narodila 3 mláďata, včetně toho ostravského, ale v Americe pouze 1 mládě.

Návštěvníci ostravské zoo mohou kombí rodinu vidět v noční expozici, která je situována v zadní části pavilonu Tanganika. Princip noční expozice spočívá v obrácení světelného režimu – během noci je zvířatům svíceno jako ve dne a naopak ve dne jsou navozovány světelné podmínky noci. Zvířata s noční aktivitou jsou tak přirozeně aktivní a návštěvníci je mohou pozorovat během dne.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio