Olomouc je k nevidomým vstřícná. Hromadná doprava má čtecí systém, někde ale chybí přechody

4. září 2017

Vodící pruhy, navigační majáčky u úřadů nebo hlasový systém v městské dopravě zjednodušují život nevidomým obyvatelům Olomouce. Složité je třeba dostat pruhy na chodníky v památkově chráněných oblastech. Nevidomému Lukáši Otáhalovi se po Olomouci pohybuje dobře. Problémem jsou ale podle něj chybějící přechody.

Lukáš Otáhal drží levou rukou na vodítku Bekyna. Bravurně kličkují kolem pódia postaveného na Horním náměstí. V pravé ruce svírá slepeckou hůl, ale ani jednou ji nepoužije.

„Aspoň ti psi mají co dělat. Chápu ale, že když jde člověk jenom s holí, je to problém. To bych nikam nedošel,“ říká.

Lukáš Otáhal a jeho vodící pes

Slepecký pes vede svého pána k přechodu na náměstí Hrdinů. Semafor je vypnutý a pes sleduje pohyb ostatních. Když vykročí do silnice, vyráží také.

Zpomalí u zastávky autobusu s číslem 16, tím totiž dvojice jezdívá domů na Slavonínskou ulici.

Za asistence světlého labradora nastupuje do tramvaje. Systém městské dopravy si chválí. Vstřícný ke zrakově postiženým je i podle úřednice sociálních služeb Jany Chudobové.

„Informace je nevidomým předávána hlasovým výstupem. Dozví se, jaká přijela linka, jaká je její cílová stanice, jaká bude další zastávka. I cedule, které jsou na každé zastávce, jsou schopné nevidomému člověku informace přečíst,“ popisuje Chudobová.

O uzavírkách nebo výlukách se nevidomí dozví na webu města nebo díky Tyflocentru, které klientům posílá upozorňující esemesky a e-maily.

autor: ahe
Spustit audio