Olomoucké zoo se jako jediné v Česku daří odchovat mláďata mravenečníka

Má důležité poslání. Zplodit potomka. S tímto úkolem přijel z polské Opole do olomoucké zoo mravenečník Hector. Až do března bude sdílet společný výběh se samičkou Tarou. Chovatelé doufají, že pár mravenečníků v sobě najde zalíbení a Tara přivede na svět mládě. Právě v olomoucké zoo se jako jediné v Česku a na Slovensku daří mravenečníka čtyřprstého rozmnožovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mravenečník čtyřprstý - samice Tara v Zoo Olomouc

Mravenečník čtyřprstý - samice Tara v Zoo Olomouc | Foto: Blanka Mazalová | Zdroj: Český rozhlas

Samička mravenečníka Tara přijde návštěvníka očichat a moc ji zajímá, co má v tašce. To její polský ženich Hector vzdorovitě spí v koruně stromu. Vyprovokovat se nedá ani pobízením zooložky Libuše Veselé a chovatelky Hany Dostálové.

Hector přijel jen na dobu určitou. Do konce března by se měl zasloužit o další mládě. Hana Dostálová je ale svědkem, že zatím je víc než nesmělý. „Zatím se jí bojí, a když ho ona chodí provokovat, tak před ní couvá,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportérka Blanka Mazalová natáčela v olomoucké zoo, které se jako jediné v Česku daří odchovat mláďata mravenečníků

Jeho polská partnerka totiž byla pěkná semetrika, občas mu i uštědřila pohlavek. A tak se asi Hektor zatím léčí z domácího násilí. V Olomouci už však překonal jazykovou bariéru a dá se říct, že s Tarou chodí. Pořádně se očichali a dokonce jedli ze společné misky. Viděno ale lidskýma očima, mají zatím asi občas odlišné názory.

„Namlouvání pak spočívá v tom, že si spolu hrají, válejí se a pak přijde na to samotné,“ říká Dostálová. Pak už jde ostych stranou. „Mravenečníci se páří tři dny, takže to vidí i návštěvníci,“ doplňuje.

Olomoucká zoo je jedinou v Česku i na Slovensku, kde se daří odchovávat mláďata mravenečníků čtyřprstých. Tajemství je prý ukryto v jejich stravě. Termity tu Hana Dostálová nahrazuje notnou dávkou sušeného mletého hmyzu, nesmí chybět rašelina pro dobré trávení.

A pokud by ani plná miska dobrot nezabere, zkusí tu ještě jedno mravenečníkové afrodisiakum – vitamín E. Hana Dostálová se už teď těší, že se bude starat o dalšího malého mravenečníka. „Pokud se by se zadařilo, tak by to bylo sedmé mládě,“ uzavírá.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme